Žestoki sukobi u Tripoliju: Najmanje šest mrtvih, 25 ranjenih

Najmanje šest osoba je danas poginulo, a 25 ranjeno u žestokim borbama suprotstavljenih libijskih milicija koje su izbile kod međunarodnog aerodroma u Tripoliju.

Zbog sukoba je došlo do otkazivanja letova nekih inostranih aviokompanija na letovima iz libijske prestonice, potvrdili su aerodromski zvaničnici.

Libijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u borbama poginulo najmanje šest ljudi, prenela je agencija Ansa.

Islamistički borci napali su pripadnike rivalske grupe Zintan koja kontroliše aerodrom, javio je AFP.

– Rakete su pale unutar aerodromskog kruga oko 6 sati po lokalnom vremenu. Sukobi su izmedju Zintan milicije, koja kontroliše aerodrom, i rivala koji žele da ih proteraju – naveo je neimenovani zvaničnik, prenela je agencija AFP.

Na društvenim mrežama je objavljeno da je nekoliko raketa pogodilo parking prostor ispred aerodromskog glavnog terminala, na 25 kilometara od centra Tripolija, navodi Rojters i dodaje da su se eksplozije čule na putu za aerodrom i u drugim delovima Tripolija, iako još nije potpuno jasno ko se s kim sukobio.

Aviokompanija “Britiš ervejs” otkazala je let za London, navedeno je na njihovom sajtu, dok je “Turkiš ervejz” otkazao let za Istanbul.

Oblast oko aerodroma u Tripoliju je pod kontrolom boraca milicije Zintan iz severozapadnog dela zemlje, od svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija 2011.

Borbe oko aerodroma usledile su samo nekoliko sati pošto su SAD upozorile da bi sukob u Libiji mogao da se rasplamsa.

Haos i bezakonje i dalje vladaju u Libiji posle svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg vođe Moamera el Gadafija 2011. godine.