Žestoki sukobi: Ukrajina pred ratom?

Na istoku Ukrajine u toku je velika borba ukrajinskih i proruskih snaga 'kakve dosad nije bilo po snazi i razmerama', rekli su ukrajinski vojni izvori.

Prema tim izvorima, na koje se poziva Rojters, postoje neproverene informacije da su obe strane u borbu uključile tenkove.

Žestoki sukobi izbili su rano jutros blizu grada Krasni Liman, koji je pod kontrolom ukrajinskih vlasti od početka juna, a proruske snage navodno su pokušale da probiju kordon vladinih trupa.

– U toku je velika borba koja prevazilazi, u smislu snage i razmera, sve što je dosad vidjeno – rekao je vojni izvor.

Prema tom izvoru, u sukobi bi moglo da učestvuje do 4.000 pripadnika proruskih snaga, a na obe strane su verovatno angažovani oklopna vozila i tenkovi.

– Antiteroristička operacija se nastavlja i traju borbe – potvrdio je portparol vlade Vladislav Seleznjov.

Oblasni vojni klinički centar u Odesi, jednom od najvećih gradova Ukajine, pun je ukrajinskih vojnika ranjenih u regionu Luganska i Donjecka na istoku zemlje, navodi Itar-Tas.

Imamo 70 vojnika i oficira, a polovina njih je u teškom stanju”, rekao je novinarima juče rukovodilac kliničkog centra.

“Ukoliko budu nastavili da dovoze veliki broj ranjenih, u kliničkom centru neće biti dovoljno mesta za njih i moraćemo da ih smestimo u civilne bolnice”, dodao je bolnički zvaničnik, a prenosi Itar-Tas s.

Problem je utoliko veći što je vojni klinički centar najiskusnije lekare već poslao na istok Ukrajine gde i se i vode borbe između ukrajinskih i proruskih snaga.

Nedavno je avionom iz Dnjepropetrovska dovezeno 15 ranjenih, čije su povrede od vatrenog oružja uglavnom na ekstremitetima ali ima i povreda unutrašnjih organa, izjavio je zamenik šefa kliničkog centra pukovnik Juri Sakhno.

 

On je rekao da će mnogi od onih koji su već u kliničkom centru, morati da budu ponovo operisani i da će njihovu rehabilitacija potrajati.

Humanitarna katastrofa u Slavjansku

U gradu Slavjansk na istoku Ukrajine svakodnevno se pogoršava humanitarna kriza usled nestanka vode i električne energije, dok bolnice ne mogu da pružaju hitnu medicinsku pomoć zbog nedostatka gasa.

Rano jutros ukrajinske vojne snage granatama su pogodile crkvu u Slavjansku, a od eksplozije je poginula jedna osoba.

– Artiljerijska vatra otvorena je oko 6.00 časova i trajala je oko pola sata. Granate su padale oko crkve. Jedna je proletjela u neposrednoj blizini kupole, druga je eksplodirala u blizini crkve, treća je pogodila gasovod. Od eksplozija je oštećena južna strana crkve – rekao je lokalni sveštenik.

Prema pojedinim izveštajima, vatra iz automatskog naoružanja odjekuje i u gradu Malinovku nedaleko od Slavjanska.

Neprestane borbe i artiljerijska vatra prekinuli su dovod vode i električne energije.

– Skoro sve medicinske ustanove su zatvorene. Ambulantna vozila ne reaguju na pozive zbog nedostatka goriva – saopštila je lokalna administracija u regionu Donjeck, navodeći da bolnice ne rade u Donjecku, Kramatorsku, Slavjansku i mnogim drugim okolnim oblastima.

Nekoliko hiljada ljudi nema pitke vode pošto su crpne stanice oštećene u prethodnim borbama između ukrajinskih i profederalnih snaga.

Lokalna administracija ističe da čini sve da bi uspostavila redovan protok vode, a kako bi se izbjeglo izbijanje epidemija.