ZVANIČNO: Felipe VI postao kralj Španije

Novi španski kralj biće danas krunisan u parlamentu na svečanosti na koju nisu pozvane strane zvanice zbog mera štednje.

Felipe VI od ponoći je i zvanično novi kralj Španije, pošto je njegov otac kralj Huan Karlos potpisao ukaz o abdikaciji.

Felipe će prisustvovati svečanoj sednici Donjeg doma parlamenta Španije i tada će biti ozvaničena prva promena na tronu od kada je, posle smrti diktatora Franciska Franka 1975. godine, obnovljena demokratija.

Zbog velike ekonomske krize u zemlji, odlučeno je da ta ceremonija bude skromna, pa će dolazak Felipea na tron samo biti potvrđen aklamacijom, a izostaće tradicionalni obred krunisanja. Da bi ukaz o abdikaciji postao važeći, moraće da ga potvrde poslanici oba doma u Parlamenu Španije.

Novi španski kralj biće danas krunisan u parlamentu na svečanosti na koju nisu pozvane strane zvanice zbog mera štednje. Felipe će u vojnoj uniformi sa svilenim pojasom glavnog komandanta vojske, koji je dobio od oca Huana Karlosa, položiti zakletvu pred Ustavom iz 1978. godine, datuma kada je počela demokratija u Španiji. Felipe će potom održati svoj prvi govor kao kralj posle čega se organizuje vojni defile u njegovu čast ispred parlamenta. Novi kralj će sa suprugom, kraljicom Leticijom automobilom prošetati po centru Madrida, koji je već juče okićen ljiljanima, hrizantemama i petunijama kao i špankim zastavama.

U centru grada je postavljen ogroman ekran koji će uživo prenositi celu ceremoniju. Kralj i kraljica s ćerkama, princezama Leonorom i Sofijom izaći će potom na balkon kraljevske palate odakle će pozdraviti okupljene. Na kraju će biti održan prijem u prisustvu 2.000 zvanica među kojima neće biti bivši kralj, Felipeov otav Huan Karlos koji je abdicirao 2. juna. Izvori bliski kraljevskoj porodici naveli su da se 76-godišnji Huan Karlos odlučio na to kako bi Felipeu dao na važnosti u novoj ulozi kralja. Novi kralj odlučio je da ceremonija nema verski karakter već laički, tako da ništa nije predviđeno u katoličkoj crkvi. Za danas su zabranjeni protesti u Madridu, jer su se ovih dana održavali skupovi protiv monarhije.

Ceremonija je zakazana za 9:30 po lokalnom vremenu.

Novi kralj na početku svoje vladavine suočiće se sa brojnim očekivanjima, a jedno od njih je rešavanje političkog problema zemlje – pokušaj Katalonije da postane nezavisna.

Za razliku od njegovog oca, Felipea ne prate skandali i veoma je polularan među Špancima.Njegova supruga, bivša televizijska voditeljka Letisija, od danas je španska kraljica, sa kojom ima dve ćerke, Sofiju i Leonor.loading...