Svetske agencije pod oznakom “HITNO” prenose: “Vučić doneo TEŠKU ODLUKU, konzervativni Balkan, a premijer…”

Aleksandar Vučić
Printscreen/Youtube

Svetske agencije prenele su pod oznakom "Hitno" da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao ministarku Anu Brnabić za premijerku Srbije i navele da je u pitanju prva srpska premijerka u istoriji i prva deklarisana gej osoba na čelu vlade neke balkanske zemlje.

 

AFP navodi da je Ana Brnabić prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na konzervativnom Balkanu, kao i to da je prva žena u srpskoj istoriji koja je dospela na tu poziciju.

Francuska agencija konstatuje da će Brnabićeva (41) stupiti na čelo vlade manje od godinu dana nakon što je ušla u politiku, kada je u avgustu prošle godine postala ministarka javne uprave i lokalne samouprave. 

Dodaje i da se očekuje da će ona stupiti na dužnost u narednih nekoliko nedelja. 

Rojters je takođe konstatovao da je u pitanju prva žena premijer u srpskoj istoriji i prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na čitavom Balkanu.

Britanska agencija prenosi i da je Vučić svoju odluku obrazložio navodeći da veruje da Brnabićeva poseduje sve stručne i lične kvalitete i da je uveren da će ona raditi naporno i pokazati poštovanje svim političkim partijama, kao i da će raditi u korist Srbije sa drugim ministrima.

AP navodi da je Brnabićeva prva otvoreno gej osoba koja se našla na čelu vlade “veoma konzervativne zemlje”. 

Agencija prenosi i da je Vučić rekao da je doneo “tešku odluku u interesu Srbije i njenih građana”. 

Podseća i da su grupe za zaštitu ljudskih prava pozdravile njeno imenovanje za ministarku prošle godine kao “istorijsku” odluku za balkansku zemlju u kojoj se, kako tvrdi, homoseksualna zajednica često suočava sa diskriminacijom i nasiljem. 

Vučić je obećao da će poboljšati prava homoseksualaca u okviru napora da se zemlja približi članstvu u EU, podseća američka agencija.