Svetski poštanski savez: Koronavirus UTIČE na poštanske usluge, POMINJE SE I SRBIJA

Svetski poštanski savez (UPU) saopštio je da su obustave letova zbog epidemije novog koronavirusa uticale na poštanske usluge povezane s Kinom.

Beta

“Epidemija novog koronavirusa rezultirala je obustavom letova što narušava poštansko poslovanje”, navodi se u izjavi koja je AFP-u poslala ta međunarodna organizacija pri UN sa sedištem u Švajcarskoj.

“UPU pažljivo prati situaciju i blisko sarađuje s poštanskim operaterima da bi prevazišao te teškoće”, kazala je organizacija.

Upitana za moguće slične ranije situacije, portparol je govorio o poremećajima posle erupcije vulkana na Islandu 2010. godine. “Posledice nisu samo poštanske, već i trgovinske”, dodao je portparol, napominjući da je tada poremećaj saobraćaja uticao i na usluge e-trgovine.

Švajcarska pošta najnoviji je operater koji je u sredu objavio da će prestati da obrađuje poštu u vezi s Kinom.

“Švajcarska pošta je u stanju da mobiliše samo trećinu resursa potrebnih za isporuke Kini. Shodno tome, Švajcarska pošta više ne prihvata pisma ili pakete namenjene Kini”, saopštila je ona.

Danska, Gruzija, Grčka, Rumunija, Srbija, Singapur i Španija već su obavestile UPU da prekidaju isporuke.

Američka poštanska služba saopštila je da više neće obrađivati poštu poslatu preko Kine.

U napomeni članicama UPU, kineska pošta je ranije uveravala da nije rizično rukovati poštom iz Kine, tvrdeći da koronavirus “ne preživljava dugo na predmetima”.

Međutim, dodala je da su preduzete preventivne mere, uključujući dezinfekciju pošte i tretman pisama i paketa korišćenjem metoda za izbegavanje direktnog kontakta s ljudima.

“Stoga se može očekivati kašnjenje isporuke dolazne pošte i možda neće biti moguće dostaviti pisani dokaz o isporuci”, rekla je Pošta Kine.

UPU, sa sedištem u Bernu, Švajcarska, ima 192 države članice i glavna je međunarodna organizacija u sektoru poštanskih usluga.