SVETSKI STRUČNJACI TVRDE: Ovo je pravi uzrok poplava na Balkanu

Šabac poplave
Beta

Grupa međunarodnih eksperata tvrdi da su, osim klimatskih promena, za poplave na Balkanu verovatno odgovorne i "planetarne rezonace", sadržano je u novoj studiji objavljenoj u časopisu Sajens.

 

Tim stručnjaka – Lisa Štadter, Dim Koumou, Vladimir Petoukov, Stefan Petri i Stefan Rahmstorf, u toj studiji pokušavaju da objasne uzorke katastrofalnih poplava koje su pre dve godine pogodile područje celog Balkana – uništile brojne kuće, useve i odnele na desetine života.

Kako naglašavaju u studiji, Balkan je pogodio ciklon tipa Vb, koji je s Mediterana doneo ogromne količine padavina, a verovatno je povezan s planetarnim Rosbijevim talasima.

Analize dnevnih prolećnih padavina nad Balkanom otkrivaju značajne trendove povećanja. Stoga tvrdimo da su u povećanim rizicima od poplava na Balkanu ulogu imali i dinamički procesi“, tvrde naučnici.

Kako kažu, takva planetarna rezonanca zabeležena je leto 1997. u Evropi, a ponovila se pre dve godine i na Balkanu.

Rosbijevi talasi nastaju zbog rotiranja Zemlje, a zapravo se radi o poremećajima u pretežno zapadnom strujanju umerenih geografskih širina.

Pojavljuju se na visinama od približno pet kilometara.

Na severnoj Zemljinoj hemisferi uzrokuju snažno krivudanje struje vazduha koja se kreće od zapada prema istoku i donosi promene vremena.