Svi pričaju o Beogradu na vodi, ali evo šta će se graditi PREKO PUTA NJEGA (FOTO)

Blok 18
Google maps printscreen

Područje Bloka 18, koje se nalazi preko puta Beograda na vodi, između Tramvajskog mosta i Gazele, dobilo je viziju budućeg izgleda, rekao je za Beoinfo glavni urbanista Milutin Folić.

 

Izabrano je pobedničko rešenje arhitektonsko-urbanističkog konkursa, prema kojem će se uraditi plan detaljne regulacije i razvijati ovaj izuzetno atraktivan deo grada.  

Anketni urbanističko-arhitektonski konkurs za Blok 18 na obali Save još jedan je iz niza drugačijih i različitih koje grad organizuje kao profesionalne oglede i provere u prostoru, to jest šta i kako je moguće na najbolji način planirati i graditi. Broj i kvalitet radova u potpunosti su doprineli da proces koji sledi, planska razrada, vrednovanje etapnosti i prioriteti realizacije budu usklađeni sa savremenim tokovima gradogradnje i tržišnim proverama – istakao je Folić.

Aktualizacija predmetnog rešenja “blokova u meri urbane modelacije” i sagledljivog tempa ostvarljivosti iskazani su prvonagrađenim rešenjem, naveo je Folić.

 

Foto: Beoinfo

Ostali aspekti ovog rešenja, kao i fragmenti nagrađenih i otkupljenih radova, postaju deo fundusa za naredne korake razrade u delu ili pak kao reperi mogućeg ili korektivnog, rekao je glavni urbanista. 

Konkurs je bio javan, otvoren, anketni i jednostepen, a organizovala ga je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.