Područje Bloka 18, koje se nalazi preko puta Beograda na vodi, između Tramvajskog mosta i Gazele, dobilo je viziju budućeg izgleda, rekao je za Beoinfo glavni urbanista Milutin Folić.

 

Izabrano je pobedničko rešenje arhitektonsko-urbanističkog konkursa, prema kojem će se uraditi plan detaljne regulacije i razvijati ovaj izuzetno atraktivan deo grada.  

Anketni urbanističko-arhitektonski konkurs za Blok 18 na obali Save još jedan je iz niza drugačijih i različitih koje grad organizuje kao profesionalne oglede i provere u prostoru, to jest šta i kako je moguće na najbolji način planirati i graditi. Broj i kvalitet radova u potpunosti su doprineli da proces koji sledi, planska razrada, vrednovanje etapnosti i prioriteti realizacije budu usklađeni sa savremenim tokovima gradogradnje i tržišnim proverama – istakao je Folić.

Aktualizacija predmetnog rešenja “blokova u meri urbane modelacije” i sagledljivog tempa ostvarljivosti iskazani su prvonagrađenim rešenjem, naveo je Folić.

 

Foto: Beoinfo

Ostali aspekti ovog rešenja, kao i fragmenti nagrađenih i otkupljenih radova, postaju deo fundusa za naredne korake razrade u delu ili pak kao reperi mogućeg ili korektivnog, rekao je glavni urbanista. 

Konkurs je bio javan, otvoren, anketni i jednostepen, a organizovala ga je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.