Svi stanovnici MORAJU DA NAPUSTE SVOJE DOMOVE: Naređena NOVA EVAKUACIJA sela Jasenovik zbog cisterne

Štab za vanredne situacije Grada Niša saopštio je da će sutra pre podne biti ponovo sprovedena obavezna evakuacija meštana sela Jasenovik.

Jasenovik, 25.01.2019. -Zbog uklanjanja prevrnutih zeleznickih cisterni sa amonijakom, rano jutros pocela je evakuacija mestana i domacih zivotinja iz sela Jasenovik udaljenog od Nisa 15 kilometara. Selo Jasenovik ima 360 mestana, a vecina njih bice danas i sutra smestena kod rodjaka i prijatelja u Nisu ili u okolnim selima, dok ce stotinak biti zbrinuto u Gerontoloskom centru i Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. O sestoro uglavnom starijih lica losijeg zdravstvenog stanja, brinuce u zdravstvenim ustanovama u Nisu. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO)

Evakuacija je neophodna zbog uklanjanja cisterne s amonijakom, koja je iskliznula iz šina.

“Naredjuje se potpuna evakuacija sela Jasenovik zbog moguće akcidentne situacije prilikom uklanjanja vagona-cisterni sa amonijakom. Evakuacija će se izvršiti od 10:00 do 11:00 sati, a zbrinjavanje evakuisanih gradjana će se vršiti do 17:00 časova”, piše u saopštenju sa vanredne sednice Štaba.

Jedna od dve cisterne sa amonijakom, koje su 19. februara uveče iskliznule iz šina na pruzi Niš-Svrljig, nedaleko od Jasenovika, uklonjena je u petak i više nije na koloseku, a druga bi trebalo da bude uklonjena u nedelju.

Meštani sela Jasenovik, koji su bili evakuisani zbog uklanjanja cisterni, u petak su počeli da se vraćaju kućama.

Gradski štab za vanredne situacije u Nišu najavio je, takodje, da će svi meštani Jasenovika biti pojedinačno obavešteni o merama i postupcima tokom evakuacije.

“Svi stanovnici sela Jasenovik su u obavezi da postupaju u skladu sa ovom Naredbom”, ističe se u saopštenju.

Kako se precizira, sa ugroženog područja stanovništvo će iz centra sela biti prevezeno kombijima i automobilima do glavnog puta ka Jasenoviku, odakle će biti evakuisano autobusima “Niš-ekspresa”.

Zbrinjavanje evakuisanog stanovništva izvršiće se u objektima na teritoriji Grada Niša i to i u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i Gerontološkiom centru Niš.