Petoro visokih funkcionera SNS nalazi se u uskom krugu onih koji bi mogli da zamene Aleksandra Vučića na čelu stranke kada se, kako je najavio, početkom 2019. bude povukao sa čela partije.

 

Iako je dotad ostalo još dosta vremena, već se spekuliše o mogućem nasledniku, a prema informacijama Večernjih novosti trenutno su u igri – Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Miloš Vučević, Marko Đurić i Jorgovanka Tabaković.

Vučić je nedavno rekao da će, ubrzo nakon što SNS bude obeležio desetogodišnjicu postojanja, napustiti predsedničku funkciju u stranci, i na kongersu planiranom za januar 2019. predložiti naslednika. Kazao je da će to biti “osoba koja iznad svega voli svoju zemlju, neće je sramotiti i koja će i dalje pobeđivati na izborima” i dodao da očekuje da će njegov predlog tada dobiti većinu glasova na kongresu.

 

Kao neko ko bi mogao da bude Vučićev prvi pik, u političkim krugovima sve češće se pominje Selaković, koji je trenutno na fukciji generalnog sekretara predsednika Republike. Lider SNS je već nekoliko puta govorio o tome koliko ceni Selakovića, a da je spreman da se osloni na njega svedoči i to što ga je izabrao za najbližeg saradnika u predsedništvu.

 

Visoko se “kotira” i ministar policije i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović, koji se pokazao kao jedan od Vučićevih najodanijih saradnika u proteklom periodu. Osim toga što obavlja važne državne funkcije, u prilog mu ide i to što već vodi beogradske naprednjake, najveći i jedan od najznačajnijih partijskih odbora koji po broju članova prevazilazi mnoge stranke.

 

Gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću upravo su prepoznatljivost i snažna podrška koje ima u Vojvodini jedna od najjačih preporuka. On je trenutno potpredsednik SNS, a bio je i u najužem izboru za poziciju premijera, što govori o tome koliko ga Vučić ceni.

 

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić, kao i Selaković, uz SNS je od samog osnivanja, a od prošle godine je i potpredsednik stranke. Uživa veliko Vučićevo poverenje, posebno zato što je kao šef Kancelarije prihvatio “vruć krompir” i jednu od najzahtevnijih dužnosti.

 

Bez šansi nije ni Jorgovanka Tabaković, koja je zbog pozicije guvernera NBS, zamrzla svoje funkcije u stranci. U prilog joj ide to što dolazi iz ekonomske sfere, a kao guvernerka uspela je da sačuva stabilnost dinara. Vučić i ona su politički saborci gotovo četvrt veka, još iz vremena početaka SRS.loading...