“Pobednik” će 13. februara od 10 do 16 časova biti izložen na platou Gornjeg grada Kalemegdana, u neposrednoj blizini kamenog stuba na koji će biti vraćen dan kasnije, 14. februara.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda naveli su u martu prošle godine da je rekonstrukcija spomenika neophodna zbog toga što je poslednja radjena pre 29 godina. Tada je su očišćeni bronzana skulptura i kameni postament, ali nisu popravljena mnogobrojna oštećenja na skulpturi.

Početkom oktobra prošle godine skulptura je demontirana s postolja i prevezena u Smederevo, na restauraciju u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je tada najavio da će rekonstrukcija koštati oko 200.000 evra.

Spomenik je podignut 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrdjave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Sastoji se od bronzane figure muškarca sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, što je rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postamenta u obliku dorskog stuba s kanelurama na visokoj kubičnoj bazi, a to je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.loading...