“SVIRAJ TO PONOVO, SEM”: Sedamdeset pet godina od premijere filma koji slavi LJUBAV i NADU! (FOTO)

kazablanka
wikipedia/ metrograph.com

Američki film "Kazablanka" koji mnogi smatraju najvećim ikada snimljenim filmom o vanvremenskoj ljubavi, gubitku i iskupljenju usred borbe protiv nacista, obeležava 75. godišnjicu od prvog prikazivanja u SAD.

 

Ostvarenje je prvi put prikazano u Njujorku 26. novembra 1942. godine i ubrzo je postiglo svetsku slavu sa Oskarom za najbolji film 1944. godine.

Film reditelja Majkla Kertiza je ljubavna drama sa sjajnim Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama.

Radnja se vrti oko Rika Blejna, vlasnika restorana koji ne zna da li bi se osvetio ili pomogao bivšoj ljubavnici Ilzi Lund koja se jednog dana pojavila u njegovom lokalu sa novim ljubavnikom i očajnički traži njegovu pomoć. Radnja se dešava tokom Drugog svetog rata u Kazablanki u Maroku koji je tada bio pod kontrolom Višijevske Francuske.

Prema anketi iz 2006. godine, “Kazablanka” je omiljeni film britanskih poslanika, a u SAD je na trećem mestu najvećih američkih filmskih ostvarenja.

Film i dalje puni bioskopske sale dok je Oskar koji je Kertiz osvojio prodat 2012. godine na aukciji za 2,1 miliona dolara, a čuveni klavir u Rikijevom kafeu za 3,4 miliona dolara.

Kruže i priče o snimanju filma, a jedna od najpoznatiji je “hemija” koja je i privatno postojala izmedju Bogarta i Ingrid Bergman. Članovi njihove porodice, medju kojima Izabela Roselini i Lorin Bekol insistirale su da glumci nisu imali ništa privatno i da nisu ni očekivali da će film postići takav uspeh.

Ingrind Bergam, koja je preminula sa 67 godina 1982. godine, rekla je jednom prilikom da nije bila impresionirana kad joj je bila ponudjena uloga, ali ju je prihvatila.

Prva glumica za ulogu u filmu bila je Hedi Lamar koja je odbila ponudu.

“Kazablanka” za mnoge predstavlja sjaj starog Holivuda sa velikim režiserom, zvezdama, kostimima i scenografijom, i smatra se klasikom svetske kinematografije.