SZO ODGOVORILA NA OPTUŽBE AMERIKE: Ne postoje dokazi da je korona virus nastao u Vuhanu

U svetu je koronavirusom zaraženo više od 3,6 miliona ljudi, a broj smrtnih slučajeva premašio je 250.000.

Pixabay

Od kovida 19 se oporavilo oko 1.200.000 ljudi. Kina je registrovala jedan novi slučaj zaraze koronavirusom za 24 časa, tri manje nego prethodnog dana.

Radi se o osobi koja je stigla iz inostranstva, saopštile su kineske zdravstvene vlasti.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da SAD nisu dale nikakav dokaz u prilog svojoj tvrdnji da kovid 19 potiče iz laboratorija u Vuhanu.

– Iz naše perspektive, ovo je i dalje spekulacija – rekao je direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan, koji je ponovio da dokazi koje ima zdravstvena agencija UN i saveti koje je dobila ukazuju na prirodno poreklo koronavirusa.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da “postoje ozbiljni dokazi” da koronavirus potiče iz laboratorije u Vuhanu.

Većina novih smrtnih slučajeva i infekcija prijavljenih poslednjih dana dolazi iz Severne Amerike i evropskih zemalja, ali broj se povećava i u manjim žarištima u Latinskoj Americi, Africi i Rusiji.

Najviše zaraženih i preminulih je u SAD. Broj umrlih je skoro 70.000, registrovano je više od 1.212.000 zaraženih, a od infekcije se oporavilo 188.000 ljudi.

Broj novoobolelih u Evropi se postepeno smanjuje, a mnoge evropske zemlje su ublažile restriktivne mere.

Velika Britanija je registrovala više od 28.000 preminulih, dok je zabeleženo oko 190.000 slučajeva zaraze.

U Španiji je ukupan broj smrtnih slučajeva premašio 25.000, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Italija ima više od 211.000 inficiranih, dok je broj smrtnih slučajeva veći do 29.000.

U Francuskoj je potvrđeno gotovo 170.000 slučajeva koronavirusa, a od infekcije je preminulo preko 25.000 ljudi.

Što se tiče regiona, situacija se polako smiruje, dok broj obolelih i dalje raste u Rusiji, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Meksiku i Brazilu.

Na jučerašnjoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji u organizaciji EU prikupljeno je 7,4 milijarde evra namenjenih za razvoj, proizvodnju i raspodelu vankcine i tretmana protiv kovida 19.