SZO UPOZORAVA: Sve liči na špansku groznicu, MILIONI BI MOGLI DA UMRU

Milioni ljudi mogli bi da umru ako dođe do drugog talasa pandemije upozorio je zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije dodajući da se smrtonosna epidemija dosad ponašala onako kako su predviđali stručnjaci SZO.

Pixabay.com

– Možemo ovu pandemiju da uporedimo sa španskim gripom koji se ponašao tačno poput Covida-19: smirila se leti, a zatim opet žestoko krenula u septembru i oktobru, uzrokujući tokom drugog talasa 50 miliona smrti. Pandemija se ponaša onako kako smo predviđali – rekao je lekar Ranieri Gera, pomoćnik generalnog direktora SZO, a prenosi CNN.

Gerino upozorenje stiže nakon što neke zemlje Evrope, ali i širom sveta, polako kreću s ublažavanjem strogih mera ograničenja koje su uvedene kako bi se suzbilo širenje korona virusa, prenosi Index.hr.

Prema podacima stranice Worldometers, do sada je na svetu zabeleženo više od 9,7 milion slučajeva zaraze covidom-19. Ukupno je umrlo skoro 500.000 ljudi, a oporavilo se 5.276.000.

Najveći broj smrtnih slučajeva imaju Sjedinjene Države sa 126.000 mrtvih. Nakon toga sledi Brazil s 55.000 žrtava, a zatim Velika Britanija s 43.000.