– Kosovo i Srbija neće biti ni prvi, ni poslednji koji su pravili korekciju granica kako bi rešili konflikt – ukazao je Tači na konferenciji za novinare u Alpbahu.

Ako postignemo dogovor u dijalogu sa Beogradom, to bi bio, rekao je Tači, istorijski uspeh za naše građane, a, ako ne postignemo, ostaće otvorena mnoga pitanja, ne samo za Kosovo i Srbiju, već ceo Balkan.

Tači je, osvrnuvši se na sastanak koji je održan u Beču sa kancelarom Sebastijanom Kurcom, rekao da bi austrijski kancelar, kao predsedavajući EU, mogao da igra ključnu ulogu za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu.

– Vreme je da napredujemo brže i na bolji način. Dijalog i pregovori o našem sporazumu su teški sa Aleksandrom Vučićem. Nije tajna da imamo velike razlike u stavovima o “mirovnom sporazumu”. Ali istovremeno smo opredlejeni da nastavimo pregovore, da razmotrimo mnoge opcije koje bi donele dogovor – rekao je Tači.

Tači je kazao da je bolje da se sporazum postigne što pre, jer će omogućiti brži napredak ka EU.

– Rešavanje pitanja demarkacje sa Crnom Gorom trajalo je tri godine, i bilo je teško, ali smo ga rešili. Ne treba gubiti vreme, godine i decenije za postizanje sporzauma i pomirenje – poručio je on.

Tači je istakao da je Kosovo opredeljeno da ostvari cilj približavanja EU, dodajući da je u tome ključan težak proces dijaloga sa Beogradom.

– Ušli smo u završnu fazu dijaloga i potrebna nam je podrška EU, SAD, ali i ostatka međunarodne zajendice, kako bi postigli pravno obavezujući sporazum. Bez tog dogovora Kosovo i Srbija će blokirati jedna drugu u napredovanju ka EU, a region će nastaviti da bude izložen riziku nestabilnosti – naglasio je Tači.