TAČI TRAŽI PODRŠKU SVETA: “Razmatramo mnoge opcije koje bi donele dogovor”

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači rekao je da niko ne treba da strahuje od potencijalnog "mirovnog sporazuma" sa Beogradom, čak iako to podrazumeva "korekciju" granica.

Hašim Tači
Beta

– Kosovo i Srbija neće biti ni prvi, ni poslednji koji su pravili korekciju granica kako bi rešili konflikt – ukazao je Tači na konferenciji za novinare u Alpbahu.

Ako postignemo dogovor u dijalogu sa Beogradom, to bi bio, rekao je Tači, istorijski uspeh za naše građane, a, ako ne postignemo, ostaće otvorena mnoga pitanja, ne samo za Kosovo i Srbiju, već ceo Balkan.

Tači je, osvrnuvši se na sastanak koji je održan u Beču sa kancelarom Sebastijanom Kurcom, rekao da bi austrijski kancelar, kao predsedavajući EU, mogao da igra ključnu ulogu za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu.

– Vreme je da napredujemo brže i na bolji način. Dijalog i pregovori o našem sporazumu su teški sa Aleksandrom Vučićem. Nije tajna da imamo velike razlike u stavovima o “mirovnom sporazumu”. Ali istovremeno smo opredlejeni da nastavimo pregovore, da razmotrimo mnoge opcije koje bi donele dogovor – rekao je Tači.

Tači je kazao da je bolje da se sporazum postigne što pre, jer će omogućiti brži napredak ka EU.

– Rešavanje pitanja demarkacje sa Crnom Gorom trajalo je tri godine, i bilo je teško, ali smo ga rešili. Ne treba gubiti vreme, godine i decenije za postizanje sporzauma i pomirenje – poručio je on.

Tači je istakao da je Kosovo opredeljeno da ostvari cilj približavanja EU, dodajući da je u tome ključan težak proces dijaloga sa Beogradom.

– Ušli smo u završnu fazu dijaloga i potrebna nam je podrška EU, SAD, ali i ostatka međunarodne zajendice, kako bi postigli pravno obavezujući sporazum. Bez tog dogovora Kosovo i Srbija će blokirati jedna drugu u napredovanju ka EU, a region će nastaviti da bude izložen riziku nestabilnosti – naglasio je Tači.