“Razmena teritorija se nikada neće desiti, razmena teritorija je pogodba i nikada neće biti dozvoljena, a podela Kosova se može dogoditi samo preko mene mrtvog”, rekao je Tači u Tirani, gde je održan susret sa albanskom dijasporom.

Niko ne može da podeli Trepču, ni Mitrovicu, ni jezero Gazivode, niti da uzme centimetar kosovske teritorije, naveo je Tači, prenela je Gazeta blic.

“O podeli Kosova danas govore oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su sa (Milanom) Radoičićem“, kazao je Tači.

Ne može niko, kako je istakao, da porekne njegovu posvećenost da se pripoji Kosovu tzv. preševska dolina, odnosno tri opštine na jugu centrane Srbije, Preševo, Medveđa i Bujanovac, a da to ne utiče na celovitost tzv. republike Kosovo.

Tači je odbacio i bilo kakav oblik uspostavljanja balkanske unije, jer, kako je rekao, to narušava “teritoriju republike Kosovo”.

“Albanska nacija mora biti osnažena. Kosovo ima prijatelje i partnere kao što su SAD, EU, ali ima i političke protivnike. Vojska Kosova će biti vojska mira…”, naglasio je Tači.

Kosovski predsednik je zahvalio SAD, koje podržavaju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. vojsku.

SAD najzaslužnije za kosovsku nezavisnost 

Priština se priprema za ulazak u konačnu fazu dijaloga sa Beogradom za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, objasnio je Tači.

“Nećemo dozvoliti organizaciju međunarodne konferencije na kojoj bi bila Rusija, samo ćemo dozvoliti podršku SAD”, rekao je Tači.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj već je odustao od te ideje, sledeći njegove savete, naveo je Tači.

Tači je, takođe, istakao da neće dozvoliti rušenje odnosa sa SAD zarad uskih političkih interesa.

“Moramo raditi zajedno sa SAD bez ikakvih interesa i nećemo dozvoliti da dnevnopolitički interesi kompromituju naše odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su najzaslužnije za kosovsku nezavisnost”, zaključio je Tači, prenela je Gazeta ekspresloading...