TAČNA RAČUNICA: Evo koliko zarađuju evropski, a koliko srpski poslanici

Skupština
Beta

Srpski poslanici imaju najniže plate u Evropi, ali i kao takve će za veliku većinu građana Srbije zauvek biti samo san, piše Blic.

 

Prema podacima objavljenim na sajtu www.preisvergleich.de, po visini primanja prednjače narodni predstavnici u Francuskoj i Nemačkoj, na čiji račun mesečno legne više od 12.000 evra.

Najmanje zarađuju parlamentarci na Balkanu, koji imaju i 10 puta niže plate, a na

Maja Gojković ponovo na čelu parlamenta

U međuvremenu, posle dva dana žučnih rasprava, međusobnih teških reči između poslanika i stranačkih predstavnika, srpski parlament je izabrao novu staru predsednicu Skupštine Maju Gojković.

samom dnu su poslanici iz Srbije, čija su primanja ispod 850 evra.

Sa Zapadom je bilo šta teško porediti. Lekar u Srbiji teško može da se nada plati lekara iz Nemačke. Isto važi i za poslanike. Ovde treba uspostaviti odgovarajući odnos zarada u celom javnom sektoru, kaže za Blic Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija.

On dodaje da su za neke odgovorne pozicije u državi plate preniske. „Nisam od demagoga koji misle da premijer, ministri i poslanici treba da imaju niska primanja ili da ih daju u humanitarne svrhe, jer to podrazumeva da će novac dobiti sa strane.“

Međutim, ako uzmemo u obzir kvalitet rada, poslanici imaju adekvatne zarade. Neki ne zaslužuju ni toliko, jer se samo pojavljuju na sednicima, ćute ili čitaju ono što im je neko napisao, ne podnose svoje amandmane, ne obavljaju kontrolnu funkciju nad Vladom, ne komuniciraju sa građanima, objašnjava Minić.

Zanimljiv je i odnos mesečne zarade poslanika u odnosu na prosečna primanja u zemlji. Tako parlamentarci u Francuskoj i Nemačkoj imaju i šest puta više plate nego što je prosek u državi, u Holandiji i Italiji pet puta, Austriji i Danskoj četiri puta…

Ta razlika se smanjuje kako se približavamo državama na Balkanu. U Srbiji i Hrvatskoj parlamentarci zarađuju dva i po puta više nego prosečni građanin, u Mađarskoj i Rumuniji razlika je svega 400 evra, dok su, na primer, u Bugarskoj primanja poslanika gotovo izjednačena sa zaradama građana.

Izuzetak u regionu je BiH, čiji poslanici primaju skoro sedam puta više od proseka u toj zemlji, što je, uzimajući u obzir životni standard u BiH, potpuno neobjašnjivo.

U više navrata srpski parlamentarci zahtevali su veće plate, ali bi brzo odustajali zbog negativne reakcije javnosti.