TAČNO U PODNE: Aleksandar Vučić preuzima dužnost predsednika Srbije

Vlada Srbije
Printscreen

Srbija će danas dobiti novog predsednika, budući da pobednik predsedničkih izbora u Srbiji Aleksandar Vučić polaže zakletvu, čime će početi da teče njegov petogodišnji mandat.

 

U Skupštini Srbije, sve je, kako prenose mediji, spremno za taj svečani čin.

 
Zakletvu će položiti u Narodnoj skupštini oko 12:00 sati, nad Ustavom, čiji je poseban primerak napravljen za ovu priliku, a ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalaziće se i verna replika Miroslavljevog jevandjelja.

Vučić će zakletvu položiti držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji će mu dati predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

Tekst zakletve glasi:

Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih gradjana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.

Nakon toga, Vučić će otići do zdanja na Andrićevom vencu gde je sedište predsednika Republike, a ispred zgrade će biti upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije, kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik generalštaba Ljubiša Diković podneće raport novom predsedniku.

Kako je planirano, Nikolić će sačekati Vučića na ulazu u zgradu na Andrićevom vencu gde će u svečanoj sali oko 13:10, biti održana ceremonija stupanja Vučića na dužnost predsednika.

Planirano je da odlazeći predsednik Tomislav Nikolić uruči Vučiću državni pečat, kao i posebnu zastavu.

U kabinetu budućeg predsednika na ovaj način će biti pokazano poštovanje prema državi, tradiciji i pravnim tekovinama.

Prema Ustavu Srbije, predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije.

U njegove nadležnosti spadaju predstavljanje države u zemlji i inostranstvu, proglašavanje zakona, predlaganje kandidata za predsednika Vlade Srbije, nosioca funkcija, da postavlja ambasadore, prima akreditivna i opozivna pisma, daje pomilovanja i odlikovanja.

Predsednik Republike komanduje Vojskom i postavlja, unapredjuje i razrešava oficire Vojske Srbije.