TADIĆ O VUČIĆEVOJ POSETI ZAGREBU: “Ne mogu agresivci i nacionalisti doprineti miru”

Boris Tadić
Wikipedia

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić, kaže da su odnosi Srbije i Hrvatske temeljni za funkcionisanje regiona, ali i da su u vreme njegovog mandata dve susedne zemlje imale neuporedivo bolje relacije.

 

– Ono što smo u vremenu mog mandata (bivši predsednik Hrvatske) Ivo Josipović i (bivša premijerka) Jadranka Kosor učinili bilo je neuporedivo bolje od odnosa danas, odnosi danas ponovo pokušavamo da gradimo, a odnose koji su temeljni za funkcionisanje regiona, zato sam i im posvetio posebnu paznju – rekao je Tadić za N1.

U vreme prethodne vlasti nije bilo histerije oko odlaska u Hrvatsku, komunikacija između lidera dve zemlje je bila na drugačijem nivou bez zapaljivih izjava, dok danas “svi jedva čekaju da doprinesu toj atmosferi”, na obe strane.

Tadić kaže da nije normalno da se zalažete sa pomirenje sa Hrvatskom, a naoružavate se i impilicitno pretite Hrvatskoj oružjem dugog dometa.

– Morate da pokažete da ste za politiku pomirenja, i način na koji naoružavate vojsku mora da bude u skladu sa mirovnom politikom. Ne mogu agresivci i nacionalisti doprineti miru, to je suštinski problem – kazao je.

Tadić smatra da je problem što Vučić ne vidi u čemu nam je politika izvinjenja doprinela.

– To je problem politike koju vodi, proći će još mnogo godina dok ne shvati zašto je politika izvinjenja važna. Problem je kad političar koji je doprinosio ratnom huškanju ne vidi da je politika izvinjenja potrebna kako bi se doprinelo normalizaciji odnosa – istakao je.

Tadić je naveo i da je izvinjenje elementarna ljudska reakcija kao fundamentalni doprinos politici pomirenja, to nije nikakvo ponižavanje nacije. “Ko to ne razume, ne razume svrhu politike”, zaključio je.

Ponovni početak već započetog u odnosima je pitanje granica, kao i teško pitanje nestalih.

Pitanje granica važno je i teško pitanje za obe zemlje, kazao je on, ali sličan dogovor današnjem o rešavanju tog pitanja već je napravljen tokom njegovog mandata sa vrhom Hvatske, kazao je Tadić, ali posle pomene vlasti dogovoreno nije sprovedeno.loading...