Tajna konzervirane glave masovnog ubice: Naučnici je brižno čuvaju skoro dva veka (VIDEO)

Prva stvar koju ćete primetiti nakon ulaska na katedru Medicine Univerziteta Lisabon je usamljena "ukiseljena glava", koja se nalazi na polici nedaleko od biološkog uzroka ruke.

Ubistvo Krv Nož
Foter/VanDammeMaarten / photo on flickr

Žuta je, izgleda mirno, i pomalo liči na krompir. Razni lekari i anatomski tehničari odseka je ni ne primećuju. Ona je zapravo samo predmet koji stoji tamo.

Međutim, priča je zapravo jezivija. Glava pripada Diogu Alvešu, prvom potrugalskom serijskom ubici koji je bio poslednji obešen čovek.

Diogo Alveš je rođen u Galiciji 1810, a u detinjstvu je poslat u Lisabon kako bi radio kao posluga u dobrostojećim kućama. Ali, Alves je ubrzo otkrio kako će mu život kriminalca biti puno isplativiji.

Preselio se u dolinu Alkantara, gde je presretao farmere na njihovom povratku iz Lisabona kući. Tada bi ih opljačkao i ubio, a to je ponovio navodno čak 70 puta za samo tri godine.

Do danas nije jasno zašto se zaustavio, budući da policija nije bila uključena u rešavanje slučajeva, jer su smrti kvalifikovane kao “samoubistva”, piše Atlas Obscura.

Nakon odlaska iz doline, osnovao je bandu koja je usmeravana na privatne rezidencije, a kada je posle provale u kuću jednog lekara ubio celu porodicu, policija ga je uhvatila.

Razlog zbog kojeg se njegova glava i dalje čuva

Čini se da odgovor na ovo pitanje koje mnoge zanima krije samo u tajmingu.

Alves je pogubljen 1841. godine, u doba kad je frenologija kao nauka stigla u Portugal. Tu disciplinu, danas smatranu kao pseudonauka, razvio je nemački lekar Franc Jozef Gal.

Frenologija je tvrdila kako oblik lobanje otkriva karakter, pa i sklonosti čoveka. Zbog toga su se portugalski frenolozi zainteresovali za glavu kriminalca poput Alvesa.

On je postao slavan posthumno, a njegova je glava zajedno s ostatkom tela je nadahnula strip, fiktivnu biografiju i roman, kao i nemi film iz 1911. godine “Os Crimes de Diogo Alves” (Zločini Dioga Alvesa).