TAJNE BELE KUĆE: Zavirite u bunker u kome se krije američki predsednik (VIDEO)

Pripadnici tajne službe odveli su juče Donalda Trampa u predsednički bunker ispod Bele kuće, koji je prvobitno napravljen za vreme Frenklina Ruzvelta 40-ih godina, a poslednji put korišćen tokom terorističkih napada u kojima je srušen Svetski trgovinski centar.

Bela Kuća
pixabay.com

Njujork tajms je prvi izvestio o skrivanju američkog predsednika u bunker – potez koji je usledio nakon gašenja svetala u Beloj kući dok su u blizini besneli protesti koji se već danima odvijaju širom SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Bunker Bele kuće, zvaničnog naziva Predsednički operativni centar za hitne slučajeve, napravljen je početkom 40-ih godina tokom Drugog svetskog rata za vreme trećeg mandata Frenklina Delana Ruzvelta.

Hari Truman, koji je na predsedničkoj funkciji nasledio Ruzvelta, preuredio je 1948. godine Belu kuću, a usput i proširio i ojačao podzemni bunker tako da bude u stanju da podnese nuklearni udar.

Iako ne postoje fotografije Trampa u bunkeru, postoje starije fotografije iz vremena kada je poslednji put zvanično korišćen – 11. septembra nakon rušenja Kula bliznakinja u Njujorku, kada je predsednička administracija Džordža Buša mlađeg rukovodila državom tokom terorističkih napada.

Fotogafije najviših činovnika SAD iz 2001. godine objavio je 2015. godine Nacionalni arhiv SAD, pa se iz njih može dobiti barem delimičan uvid o izgledu bunkera.

Čelična hermetička vrata, podzemni hodnici, komandni centar

Bunker je nalazi ispod istočnog krila Bele kuće, ali su njegova tačna pozicija i dubina na kojoj se nalazi tajne.

Pristup Predsedničkom operativnom centru za hitne slučajeve je moguć stepenicama i liftom, koji se nalazi iza nekoliko teških sefovskih vrata sa biometrijskim kontrolnim sistemom.

Iako vrlo malo zvaničnih informacija je obelodanjeno o tajnoj tunelskoj mreži ispod Bele kuće i bunkeru, bivša prva dama Lora Buš otkrila je u svojim memoarima iz 2010. godine neke detalje o tome šta je iskusila kada je zajedno sa svojim suprugom sprovedena u bunker 2001. godine.loading...