Osuđeni za ratne zločine, hrvatski general Slobodan Praljak koji se ubio u sudnici Haškog tribunala, sahranjen je u četvrtak u Zagrebu, u potpunoj diskreciji, preneli su danas hrvatski mediji.

 

Na poslednjem ispraćaju na zagrebačkog groblju Mirogoj bili su samo članovi porodice i najbliži prijatelji, one koje je Praljak naveo u oproštajnom pismu, piše Večernji list.

Njegovo telo, kako se navodi u tekstu, takođe je u najvećoj diskreciji preneseno iz Haga u Hrvatsku. Hrvatska radiotelevizija objavila je da, prema Praljkovoj želji termin sahrane nije bio objavljen.

U domu njegove porodice pronađeno je oproštajno pismo, koje je napisao pre dve godine, a u kojem je naveo svoju poslednju želju.

– Ne želim ni groba ni pogreba, a moj pepeo prospite po Mirogoju – napisao je u pismu, prenela je HRT.

Javni ispraćaj Slobodana Praljka biće u ponedeljak na komemoraciji u dvorani Lisinski u Zagrebu, a opelo će se održati u jednoj zagrebačkoj crkvi.

Organizator komemoracije general Pavao Miljevac iz “Hrvatskog generalskog zbora”, rekao je za Večernji list da na komemoraciji neće biti nikog od članova porodice Slobodana Praljka, a verovatno ni od političara.

On je umro u jednoj haškoj bolnici, nedugo nakon što ga je u sudnici Haškog tribunala, taj sud pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog progona Muslimana, 1993-94. godine, a Praljak je tada popio cijanid.loading...