TAKSI SKANDAL U BEOGRADU: Ima li vozač pravo da odbije poziv iz KOVID AMBULANTE?

Mlada Beograđanka se, nakon saznanja da je negativna na koronavirus našla u problemu.

taksi
Petar Marković

U kovid ambulantama širom zemlje se svakodnevno obavlja hiljade testiranja na korona virus, a pravo pitanje jeste kako pacijenti koji sumnjaju da su zaraženi stižu do ambulanti. Veliki broj njih po obavezi ne ulazi u vozila gradskog prevoza, i do ambulanti i bolnica stiže sopstvenim prevozom. Istraživali smo da li taksi službe pružaju usluge potencijalnim kovid pacijentima.

M.A. (26) iz Beograda je opisala iskustvo koje je doživela nakon izlaska iz ambulante u Ulici Cara Dušana u Zemunu, kada je nakon obavljenog pregleda pokušala da kontaktira jednog taksi prevoznika. Naime, ova mlada Beograđanka se, nakon saznanja da je negativna na koronavirus našla u problemu, budući da je taksi služba koju je pozvala odbila da je preveze do željene lokacije.

Ja sam izašla iz kovid ambulante i dobro sam se osećala. Dobila sam rezultat da sam negativna na koronavirus. Kako su mi prilikom testiranja gurnuli štapić za bris u grlo, izgleda da se ono nadražilo i moj glas je bio promenjen, odnosno, jedva sam govorila. Okrenula sam broj Gold taksija i rekla im adresu na kojoj se nalazim, ali odgovor nisam dobila. Naprotiv, spustili su mi slušalicu – ispričala je devojka.

Iz udruženja Gold taksija su saopštili da je ova situacija posledica ličnog i slobodnog izbora vozača koji ima pravo da prihvati ili odbije potencijalnog obolelog od kovida.

Kada nas pozove neko ispred kovid ambulante, mi naravno prosledimo poziv, ali naglasimo vozačima da je možda u pitanju kovid pacijent. Svakako, mi prevozimo i kovid pacijente, mada ima i kolega koji to odbijaju, ali to je njihovo pravo – odgovorili su iz tog udruženja.

Vlado Bulatović, predsednik SITAB-a, otkrio je i koje procedure svaki taksi prevoznik mora da ispoštuje pre nego što primi stranku potencijalno zaraženu korona virusom.

Mi naglašavamo našim vozačima da je osoba možda kovid pozitivna, odnosno da izlazi iz kovid bolnice, a nekada nam to naše stranke i kažu. Taj poziv mi prosleđujemo kolegama uz napomenu o čemu se radi. Neke kolege prihvate da ih voze, ali neke to i odbiju. Ima dosta kolega koji su preležali korona virus, ali su i pored toga stavili pregrade između zadnjeg i prednjeg sedišta. Imamo i neodgovorne stranke koje sednu u naša vozila i ne kažu nam da su pozitivni na koronavirus. Svaki vozač ima pravo da odbije ovakvu vožnju, kao što imamo pravo i da ne vozimo ljude u alkoholisanom stanju. Moramo da vodimo računa i o sopstvenoj bezbednost – ističe on.

Iako je činjenica da se neulaskom u vozila javnog gradskog prevoza mogućnost transmisije koronavirusa u ogromnoj meri smanjuje, osoba obolela od kovida ipak može virus preneti i na jednog vozača taksi službe, koji dalje može širiti zarazu.

Zbog toga, možemo se složiti sa činjenicom da svaki vozač ima ličnu slobodu da prihvati ili odbije potencijalno opasnu vožnju, a na korisnicima taksi usluga ostaje da se pridržavaju epidemioloških mera i nose zaštitne maske.