TAKVA “ŠETNJA” PRE NJEGA NIJE POSTOJALA: Umro kosmonaut koji je prvi LEBDEO SVEMIROM

Sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov, prvi čovek koji je izašao u svemir, a potom bio i komandant prve zajedničke svemirske misije Sovjetskog Saveza i SAD, umro je danas u 86-oj godini.

BETA/AP Photo

Aleksej Leonov je umro u Moskvi posle duge bolesti, rekla je za Frans pres njegova saradnica Natalija Flilimonova.

Uspešno je “šetao” svemirom tokom misije “Voshod dva” 18. marta 1965. godine, i u otvorenom svemiru proveo 12 minuta.

Lebdenje kosmonauta u svemiru van letelice se od tada neko vreme po njemu nazivalo “leonovanje”.

Trebalo je da Leonov bude prvi Sovjet koji se iskrcao na Mesec, ali misija je otkazana.

Penzionisan je 1991. godine.

Leonov pre 54 godine jeste postao prvi čovek koji je “šetao” svemirom, ali zamalo da se nije vratio u svoju kapsulu, podseća agencija AP.

Američka NASA je danas prekinula TV-prenos izlaska u svemir dvoje Amerikanaca iz Međunarodne svemirske stanice da bi objavila smrt Leonova. “Počast Leonovu s današnje svemirske šetnje”, poručila je Kontrola misija NASA-e iz Hjustona.

AP navodi da je Leonov rođen 1934. godine u velikoj seljačkoj porodici u zapadnom Sibiru i da je njegov otac, kao i bezbrojni sovjetski seljaci, bio uhapšen i otpremljen u logor u doba sovjetskog diktatora Jozefa Visarionoviča Džugašvilija Staljina, ali je uspeo da preživi i vrati se porodici.

Budući kosmonaut imao je snažan umetnički nagon i čak razmišljao da pođe u umetničku školu pre no što se upisao na kurs za obuku pilota, a kasnije i na Vazduhoplovni fakultet.

Leonov ipak nije odustao od crtanja i čak i kada je leteo u svemir, i nosio je olovke u bolji i na letu Apolo-Sojuz, da bi crtao.

U istoriju istraživanja svemira Leonov je ušao 18. marta 1965. godine, kada je izašao iz svoje kapsule “Voshod 2”, vezan trakom za nju.

Svemirska “šetnja” je uvek visoko rizična, ali pionirski poduhvat Leonova je bio posebno uznemirujuć što je objavljeno tek decenijama kasnije.

Njegovo svemirsko odelo se toliko naduvalo u vakuumu svemira, da nije mogao da udje u svemirski brod. Morao je da otvori ventil za ispuštanje kiseonika iz svog odela kako bi mogao da prodje kroz otvor.

Ta 12-minutna svemirska “šetnja” Leonova je za tri meseca prethodila prvom takvom poduhvatu američkog kosmonauta, Eda Vajta.

Na svom drugom putovanju u svemir, deset godina kasnije, Leonov je komandovao sovjetskom polovinom tima “Apolo-Sojuz 19”, prve zajedničke svemirske misije Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država, izvedene u jeku “Hladnog rata”.

“Apolo-Sojuz 19” bio je uvod u međunarodnu saradnju čiji vrhunac je sadašnja svemirska stanica u orbiti Zemlje, navodi AP.

Leonov je maja navršio 85 godina, a nekoliko dana pre, dva ruska člana posade Međunarodne svemirske stanice izašla su u otvoreni prostor, na planiranu svemirsku “šetnju”, s nalepnicama u čast Leonova na svojim svemirskim odelima i time mu iz svemira odala priznanje čestitajući mu rodjendan.

Leonov će biti sahranjen u utorak na vojnom memorijalnom groblju kod Moskve, saopštio je “Roskosmos”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas izrazio saučešće ruskog predsednika porodici Leonova rekavši da su se Vladimir Putin i kosmonaut dobro poznavali i često viđali. “Putin se uvek divio hrabrosti Leonova i smatra da je on bio izvanredan čovek”, rekao je Peskov za ruske novinske agencije.

Poruke saučešća stižu sa svih krajeva sveta.

NASA je danas izrazila saučešće porodici Leonova, rekavši da žali zbog njegove smrti. “Njegov poduhvat u vakuumu svemira započeo je istoriju aktivnosti u slobodnom prostoru koja danas omogućava održavanje Svemirske stanice”, navela je NASA na “Tviteru”.