TAMO GDE MU JE I MESTO: Pobednik vraćen na svoj postament

Skulptura Pobednik, na kojoj su od septembra izvodjeni radovi na rekonstrukciji i restauraciji vredni oko 200.000 evra, vraćena je danas na postament na Beogradskoj tvrdjavi.

Beoinfo/photo Predrag Mitic

Kako je saopšteno iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, do početka marta trebalo bi da budu završeni radovi na postavljanju kamena na kružnom postolju ispod skulpture, geodetska kontrolna merenja, skidanje skele i popravka platoa neposredno oko spomenika na delu na kom su izvodjeni radovi na statičkoj sanaciji.

Radovi na rekonstrukciji skulpture su počeli 2. septembra prošle godine, najpre na statičkoj sanaciji, i obuhvatili su bušenje i izradu osam armirano betonskih šipova i izradu glavne grede koja je sa preko 80 ankera povezana sa postojećim temeljom spomenika čime je ojačan temelj i sprečeno dalje pomeranje spomenika.

Po navodima zavoda, ispravljanje stuba nije bilo planirano projektom jer su analize objedinjene u ekspertskom mišljenju Gradjevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koje je prethodilo projektu, pokazale da bi ispravljanje stuba dovelo u opasnost njegovu unutrašnju konstrukciju u kojoj bi moglo doći do pojave novih oštećenja.

Skulptura je 10. oktobra prošle godine skinuta sa postamenta i transportovana u atelje vajara Zorana Kuzmanovića gde su uradjene dodatne analize sastava bronze i patine nakon kojih je doneta odluka o stepenu čišćenja skulpture.

“Izvadjena je stara konstrukcija, ugradjena nova noseća konstrukcija od nerdjajućeg čelika sa svim potrebnim elementima po novom tehničkom rešenju koje je uradio Gradjevinski fakultet. Na skulpturi su zatvorene sve rupe od metaka i gelera, izvršeno je sklapanje svih rastavljenih delova skulpture. Izvršena je restauracija postojeće bronzane plinte, popravljeni su svi unutrašnji spojevi, očišćeni i zaštićeni šrafovi unutar skulpture”, dodaje se u saopštenju.

Spomenik “Pobednik” podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrdjave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.