TATJANA JE JUNAK BALKANA: Poklonila je BUBREG KOMŠIJI, a sada je i država priznala njen HEROJSKI ČIN (VIDEO)

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović odlikovao je Medaljom čovekoljublja Tatjanu Vukićević iz Nikšića, koja je donirala bubreg mladom komšiji Nikoli Mijuškoviću.

Printscreen

Vukićevićeva je prvi nosilac Medalje čovekoljublja za ovaj nesvakidašnji humani gest.

Nikšićanka Tatjana Vukićevć novi je heroj Crne Gore nakon što je donirala bubreg i spasila život svom 20 godina mlađem komšiji Nikoli Mijuškoviću.Ovo je prvi javno poznati slučaj da je neko donirao organ, a da nije reč o najužoj familiji.

Kako kaže, sa porodicom Mijušković odavno neguje bliske odnose, jer su im deca sličnog uzrasta. Za Nikolu (25) kaže da je generacija njene kćerke i da ga od sada smatra svojim detetom.

Nikola je operisan, sada je u izolaciji, a procenjuje se da će nakon ovoga moći da vodi potpuno normalan život.

Još jedna Nikšićanka Konstantina Nina Maraš će u oktobru sugrađaninu Iliji Bulajiću donirati bubreg. Pored nje, i jedna porodica pokazala je svoju humanost i spasila čak pet života odlukom da potpišu saglasnost o kadaveričnoj transplantaciji organa, to jeste presađivanju organa s preminule osobe na živu.

Crnogorski zakon o transplantaciji predviđa pretpostavljenu saglasnost, no malo je porodica preminulih koji potpišu saglasnost za doniranje.

Na listi čekanja za transplantaciju bubrega se nalazi oko 30 pacijenata, transplataciju jetre deset, a srca dva. Donorske kartice je kod izabranih lekara potpisalo nešto preko 200 pacijenata.

Crna Gora postala je članica Eurotransplanta, čime će crnogorskim pacijentima, organi za presadjivanje, biti dostupniji, a vreme čekanja na presadjivanje značajno smanjeno.loading...