Vukićevićeva je prvi nosilac Medalje čovekoljublja za ovaj nesvakidašnji humani gest.

Nikšićanka Tatjana Vukićevć novi je heroj Crne Gore nakon što je donirala bubreg i spasila život svom 20 godina mlađem komšiji Nikoli Mijuškoviću.Ovo je prvi javno poznati slučaj da je neko donirao organ, a da nije reč o najužoj familiji.

Kako kaže, sa porodicom Mijušković odavno neguje bliske odnose, jer su im deca sličnog uzrasta. Za Nikolu (25) kaže da je generacija njene kćerke i da ga od sada smatra svojim detetom.

Nikola je operisan, sada je u izolaciji, a procenjuje se da će nakon ovoga moći da vodi potpuno normalan život.

Još jedna Nikšićanka Konstantina Nina Maraš će u oktobru sugrađaninu Iliji Bulajiću donirati bubreg. Pored nje, i jedna porodica pokazala je svoju humanost i spasila čak pet života odlukom da potpišu saglasnost o kadaveričnoj transplantaciji organa, to jeste presađivanju organa s preminule osobe na živu.

Crnogorski zakon o transplantaciji predviđa pretpostavljenu saglasnost, no malo je porodica preminulih koji potpišu saglasnost za doniranje.

Na listi čekanja za transplantaciju bubrega se nalazi oko 30 pacijenata, transplataciju jetre deset, a srca dva. Donorske kartice je kod izabranih lekara potpisalo nešto preko 200 pacijenata.

Crna Gora postala je članica Eurotransplanta, čime će crnogorskim pacijentima, organi za presadjivanje, biti dostupniji, a vreme čekanja na presadjivanje značajno smanjeno.loading...