TEMA O KOJOJ SE U VATIKANU ĆUTALO VEKOVIMA! Papa otvorio dušu i izjavio DA GA JE SRAMOTA

Papa Franja
Wikipedia

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja postao je prvi papa koji je javno osudio "kulturu zlostavljanja i zataškavanja" u toj Crkvi. On je rekao da ga je sramota što ni on ni verske vođe u Čileu nisu istinski slušali žrtve.

 

Franja je danas uputio pismo katoličkim vernicima u Čileu, uoči još jednog vikenda koji će provesti sa žrtvama najozloglašenijeg čileanskog sveštenika-predatora Fernanda Karadime, navodi Asošiejted pres.

Pismo je objavljeno u danu kada je Vatikan saopštio da se njegovi vodeći istražitelji zlostavljanja vraćaju u Čile. 

Papa je u pismu na osam strana još jednom zahvalio žrtvama za njihovu “hrabru istrajnost” u razotkrivanju zlostavljača i traženju istine. 

– Uz osećaj sramote, moram da kažem da nismo umeli da slušamo ili da reagujemo na vreme – naveo je Franja. 

Više puta je pomenuo “kulturu zlostavljanja i sistem zataškvanja koji omogućava da se ono nastavlja”

Do sada nijedan papa nije javno govorio o kulturi zataškavanja u Rimokatoličkoj crkvi. 

Vatikan je u prethodnoj deceniji bio usmeren na kažnjavanje samih zlostavljača, ali ne i biskupa i crkvenih moćnika koji su pedofile radije premeštali u drugu parohiju umesto da ih prijave policiji ili uklone iz sveštenstva. 

Franja je krajem aprila ugostio u Vatikanu i razgovarao u četiri oka s trojicom žrtava Karadime, koji su među najzaslužnijima za razotkrivanje seksualnog zlostavljanja u čileanskoj Crkvi. 

Kada je u januaru bio u poseti Čileu, papa je odbacio njihove tvrdnje da je biskup Huan Baros zataškavao slučajeve zlostavljanja. Franja je potom priznao da je pogrešio i pozvao njih trojicu u Vatikan kako bi im se lično izvinio.