“Na 14 putnih prelaza postoji savremena signalno-sigurnosna oprema, a dva putna prelaza su sa mehaničkim rampama kojima rukuju železničari. Tri putna prelaza obezbedjena su vertikalnom signalizacijom, odnosno znakom ‘stop’ i ‘Andrejinim krstom'”, rekao je Nenad Stanisavljević portparol JP “Infrasturktura železnice Srbije” agenciji Beta.

Dan posle nesreće kod Donjeg Međurova u kojoj su život izgubila dva deteta i tri odrasle osobe, u Nišu su pružni prelazi tema o kojoj svi govore.

Među Nišlijama vlada šok i neverica, ali i bes i ogorčenje što se sudar voza i autobusa dogodio na pružnom prelazu koji nije obezbeđen rampom.

“So na ranu” dodale su fotografije koje se šire društvenim mrežama, a na kojima je uslikan voz koji je sinoć prošao prugom dok je rampa u Šumadijskoj ulici, u širem centru Niša, ostala podignuta.

Građani takođe dele fotografije koje su ranije nastale, a na kojima se vide pružni prelazi u gradu kojima vozovi prolaze dok su rampe podignute.

Na stotine Nišlija putem društvenih mreža apeluje na “Železnice Srbije” da se na pružnim prelazima postave nove rampe ili vrate železničari, koji su kao nekada rukovali rampama, a da se to isto učini i na pružnim prelazima na kojima rampe ne postoje.

Meštani Donjeg Međurova, Novog Sela i Čokota za sutra su najavili protest, kako bi još jednom apelovali na nadležne da postave rampu na pružnom prelazu na kome su se sudarili autobus i putnički voz.

Vršilac dužnosti Javnog preduzeća “Ifrasturktura železnice Srbije Miroljub Jeftić najavio je juče da će “čim vremenski uslovi dozvole” na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova biti postavljene “vibro trake i reflektorsko osvetljenje”.

“Očekujemo da će to značajno da doprinese bezbednosti saobraćaja. Postavili smo ‘vibro trake’ na petnaestak putnih prelaza i rezultati su za sada odlični”, rekao je Jeftić novinarima nakon obilaska mesta nesreće.

Jeftić je rekao da je Vlada Srbije obezbedila ogromna sredstva za rekonstrukciju infrastrukture železnice, a jedna od deonica koja će biti rekonstruisana i modernizovana je i deonica Niša do Brestovca, u okviru koje se nalazi i putni prelaz kod Donjeg Medjurova.

“Sredstva za rekonstrukciju i modernizaciju su obezbedjena, tender se raspisuje u februaru. Dok to ne bude uradjeno na prelazu kod Međurova biće ‘vibro trake'”, izjavio je Jeftić.

U sudaru autobusa i putničkog voza nastradali su B.L. (75), D.S. (48), A.D. (15) N.J. (43) i M.K. (17). 

Lekari Kliničkog centra Niš bore se za živote dečaka (16), devojčice (16) i muškarca (31), dok je zdravstveno stanje ostalih 19 povredjenih putnika stabilno.loading...