TEMPERATURA IDE PREKO 40 STEPENI: U celoj Srbiji na snazi CRVENI meteoalarm, a evo i šta to TAČNO ZNAČI!

vreme
dnevno.rs/kolaž

Na teritoriji cele Srbije je na snazi crveni meteoalarm i upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na veoma visoke temperature koje će ići i preko 40 stepeni. Nema najava o proglašenju vanredne situacije.

 

Od danas pa do kraja nedelje u celoj Srbiji je proglašen crveni meteoalarm, jer će u svim regionima biti mesta sa temperaturom od 38 stepeni i više!

Do 9. avgusta se, prema prognozi RHMZ-a, očekuju temperature do 39 stepeni, a za vikend i 41, uz veoma visok indeks UV zračenja – od osam do 10.

 

Prema poslednjim merenjima, najtoplije je u Banatskom Karlovcu, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu i Ćupriji gde je izmereno 35 stepeni. 

Crveni meteoalarm znači da se mogu očekivati opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja!

Na teritoriji Banata, Beograda, Šumadije, Pomoravlja, Istočne, Jugoistične Srbije i Kosova prognozirana je ekstremna, odnosno najviša vrednost indeksa opasnosti od pojave šumskih požara.

To znači da požar može buknuti od iskre, a širenje je vrlo brzo. Kontrola požara je izvanredno teška, a za njegovu kontrolu se moraju uložiti sva raspoloživa sredstva, navedeno je na sajtu RHMZ-a.

Proteklih dana su izbila dva požara – kod Mionice, koji je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, i kod Negotina, na čijem se gašenju radi.

Požar kod Negotina je zahvatio 150 hektara trave i niskog rastinja i u njegovom gašenju učestvuje i vojni helikopter.

 

Za sada se ne razmišlja o proglašenju vanredne situacije, ali će sve opštine biti u stanju pripravnosti, pa će na prometnim mestima postaviti cisterne sa pijaćom vodom.

 

Inicijativu za proglašenje vanredne situacije podnose gradovi i opštine, koji su ugroženi visokim temperaturama. Vanredna situacija za Republiku Srbiju, odnosno njen deo, proglašava se ako postoji neposredna opasnost da će zahvatiti ili ako je već zahvatila najmanje dve opštine ili ako ne postoje dovoljne mogućnosti opštine za odgovor u vanrednoj situaciji.

Odluku o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srbije ili za njen deo donosi Vlada, na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije.

U Hitnoj pomoći apeluju na građane da ne izlaze iz kuća od 10 do 18 sati!

 

Ministarstvo za rad pozvalo je poslodavce i zaposlene da primenjuju preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu na otvorenom u uslovima visokih temperatura, kako bi se smanjio rizik po zdravlje radnika. Najavili su i rigorozne kontrole.