TENZIJA ne jenjava: Južna Koreja ispalila hice upozorenja prema brodu severnog suseda

Juzna Koreja
Beta

Južnokorejska mornarica ispalila je danas hitce upozorenja severnokorejskom patrolnom brodu na pomorskoj granici izmedju dve zemlje, dan nakon što je Pjongjang saopštio da je lansirao posmatrački satelit uz pomoć rakete dugog dometa.

 

Foto: Beta

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da je severnokorejski brod ušao u njene teritorijalne vode u Žutom moru.

– Brod se ubrzo povukao posle upozorenja – dodalo je ministarstvo.

Mislio je da njegova supruga ništa ne radi dok sedi kod kuće sa bebom, ali ustanovio je da se SILNO PREVARIO

Južna i Severna Koreja se ne slažu oko linije razgraničenja na Žutom moru od završetka korejskog rata. Korejski rat, vođen od 1950. do 1953, završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što je ostavilo korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju.

Južna Koreja se nalazi u stanju povišene pripravnosti od 6. januara kada je severni sused saopštio da je uspešno izveo prvu probu hidrogenske bombe koja je mnogo snažnija od atomske bombe.

Podsetimo, odluka Severne Koreje da ispali raketu dugog dometa radi, kako se ističe u Pjongjangu, lansiranja satelita u svemir, naišla je na oštru osudu svetske javnosti, a neke zemlje, smatrajući da je reč o raketi koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu, zalažu se za postavljanje raketnog odbambenog sistema na Korejskom poluostrvu.