TENZIJE U ULCINJU: Albanci napali mitropolita Amfilohija, liturgija služena pod policijskom zaštitom! (VIDEO)

Mitropolitu crnogorsko-primorskom i sveštenstvu zabranjeno je održavanje liturgije na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju.

printscreen/youtube.com/ Magare

Naime, policija je zabranila održavanje ovog skupa na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što nije blagovremeno prijavljen, a takođe shodno i obraćanju Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog saveta albanaca i iz razloga što su postojale operativne informacije da može doći do narušavanja javnog reda i mira, prenosi CDM.

Kako objašnjavaju zabrana je zasnovana na zakonu, te je liturgija održana na dvadesetak metara od ove lokacije. Nakon liturgije sveštenstvo se razišlo.

Policija je preventivno djelovala i do ovog momenta nije bilo incidenata.

– Grupa od dvadesetak Albanaca predvođena Hadžijom Sulejmani, odbornikom Demokratske partije ulcinjske vladajuće koalicije, jutros je pokušala da spriječi mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija da sa sveštenstvom i vjernicima služi Svetu liturgiju na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju – tvrde iz MPC.

Intervenisala je i policija i obezbedila je da mitropolit Amfilohije dođe do crkve, ali ne i da uđu na temelje Hrama “gde je bilo predviđeno služenje Svete službe Božije”.

Juče su iz ulcinjske Opštine pozvali sve građane na očuvanje građanskog sklada, tolerancije i suživota u toj opštini.

Povodom ove posete Amfilohija na arheološkom mestu Sas (Opstina Ulcinj), Nacionalni savet Albanaca obratio se nadležnim organima Crne Gore i to: predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, premijeru Crne Gore Dušku Markoviću, ministru za ljudska i manjinska prava Mehmedu Zenki, ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću, predsedniku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću, potpredsedniku Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu, predsedniku Skupštine opštine Ulcinj Iliru Capuniju i šefu policije Ulcinj Seadu Đozoviću.