TERORISTA IZ BEČA ALBANAC IZ MAKEDONIJE: Vest prvo objavio novinar, ljude šokiralo GODIŠTE NAPADAČA (FOTO)

Austrijski i evropski mediji ne prestaju da pišu o sinoćnjem terorističkom napadu u Beču. I dok se o identitetu napadača još uvek spekuliše, glavni i odgovorni urednik bečkog magazina "Falter" Florian Klenk tvrdi da se radi o mladom Bečliji albanskog porekla iz Severne Makedonije.

printscreen/youtube.com/RepTex

“On se zove Kurtin S, rođen je 2000. godine u Beču, gde je i odrastao. Albanskog je porekla, a njegovi roditelji su iz Severne Makedonije”, napisao je Klenk na Tviteru.

Mladić kojeg pominje navodno je bio poznat Službi za borbu protiv terorizma (BVT), zato što bio jedan od 90 austrijskih islamista koji su pokušali da otputuju u Siriju.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer potvrdio je jutros da je ubijeni terorista bio simpatizer Islamske države, bez navođenja daljih detalja o identitetu.

OVO JE UBICA? Instagramom kruži fotografija na kojoj je navodno TERORISTA IZ BEČA (FOTO)

Ministar policije Karl Nehamer rekao je agenciji APA da je izvršilac sinoćnjih napada u Beču, kog je policija ubila tokom akcije, 20-godišnji Kujtim Fejzulaj sa dvojnim državljanstvom Severne Makedonije i Austrije.

Fejzulaj već ima kriminalni dosije zbog terorističkog udruživanja. Bio je osuđen na 22 meseca zatvora 25. aprila 2019. zbog pokušaja da ode u Siriju i pridruži se Islamskoj državi.

Prema navodima medija, iz zatvora je uslovno pušten 5. decembra 2019. godine.

“Bio je opremljen lažnim eksplozivnim opasačem i automatskom puškom, pištoljem i mačetom kako bi izvršio gnusni napad na nedužne građane”, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Kako piše Kronen cajtung, napadač je nosio “kalašnjikov” koji je nabavio ilegalno.

NAPAD U BEČU: Snimci iz Austrije od jutros preplavili planetu, HOROR NA ULICAMA glavnog grada (VIDEO)

Podsetimo, sinoć se u centru Beča desio napad na šest različitih lokacija, a tom prilikom su, prema poslednjim informacijama, stradale tri osobe, dok je 15 osoba teže povređeno.

Kako su sinoć naveli mediji u Austriji, četvorica terorista su se predala policiji. Snimak predaje terorista pojavio se na društvenoj mreži Tviter.

Kako pišu strani mediji, ovo je bio jedan od najvećih terorističkih napada u Evropi još od napada u Briselu 2016. godine,  i napada u Parizu 2015. i 2016. godine.

Jake snage bezbednosti opkolile su centar Beča, u kojem su sve metro linije zatvorene. Podršku Beču pružili su i evropski lideri.