TEŠKE REČI U SKUPŠTINI SRBIJE: “Jedan od pet miliona” osudili vređanje Branislava Trifunovića

Udruženje "Jedan od pet miliona" osudilo je danas izjavu poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Markovića koji je u Skupštini Srbije glumca Branislava Trifunovića nazvao "spodobom" koja cepa srpsku zastavu i to opravdava umetničkom slobodom.

printscreen/youtube.com/N1

– Osuđujemo napad na glumca Branislava Trifunovića od strane poslanika vladajućeg režima koji svako obraćanje u Skupštini koriste za promociju govora mržnje, neprimerenih izjava i stvaranja negativne slike u javnom mnjenju o značajnim ljudima u našoj državi – navodi se u saopštenju tog udruženja.

To udruženje je ocenilo da aktuelna vlast sedam godina “cenzurše istinu, medije i guši sve druge načine slobodnog izražavanja i mišljenja”.

– Da li je želja ove vlasti da svako pozorište stave pod svoju kontrolu, kao što neka već jesu postavljanjem njihovih v.d. direktora i direktora? Da li je njihova želja apsolutna kontrola nad slobodom uma građana Srbije i zabrana svakog vida slobodnog izražavanja uključujući i umetničkog performansa – upitali su oni.

Aleksandar Marković je uvredljivu izjavu o Trifunoviću dao na današnjoj sednici Skupštine Srbije.

– Umetnička sloboda je cepanje zastave? Kako ga nije sramota! Koliko je naših predaka poginulo za tu srpsku zastvu, koliko dedova, pradedova je dalo život za tu istu zastavu koju je on cepao pre neki dan – upitao je Marković osvrćući se na navode da je Trifunović u Narodnom pozorištu u Leskovcu tokom izvodjenja predstave “Pad” pocepao zastavu Srbije.