TEŠKO IH JE SAKRITI: Deset jasnih znakova da vas šef prezire

U ljudskoj prirodi je da se želimo svideti ljudima, naročito šefu koji odlučuje o našoj plati i napredovanju. Ali, ovi znakovi otkrivaju da vas zapravo ne može smisliti.

Posao
Pixabay.com

Voleli ih ili prezirali, šefovi su ti u čijim je rukama poslovna sudbina radnika, pa je svakako dobro da nas šef voli. Ako to baš i nije tako, bilo bi pametno okrenuti situaciju posebno ako ciljate na povišicu ili unapređenje, što nije uvek lako.

Verovatno je da će i sam šef pokušati prikriti činjenicu da mu baš i niste dragi kako bi održao profesionalnu atmosferu, ali postoje znakovi koji će ga svakako odati, piše Express.hr.

Od onih suptilnih pa čak i do vrlo direktnih, ovo su najčešći znakovi da šefu niste baš najdraži:

1. Naprosto imate takav osećaj

Ako vam se čini da vas šef mrzi, moguće je da ste to umislili kao što je i moguće da je to istina. Ako se prema vama odnosi drugačije nego prema svima drugima, verovatno mu niste baš najdraža osoba. Verujte svom instinktu i potražite i druge znakove koji govore da vas ne voli.

2. Ne pita vas za mišljenje/ne uključuje u odluke

Ako se sa vama ne savetuje o važnim odlukama iz vašeg područja, očigledno je da ili ne veruje vašem mišljenju ili mu ono ne znači puno. Ako vas se pita za mišljenje, to znači da se ono i ceni, ističe autorka brojnih poslovnih bestellera Lin Tejlor.

3. Ne gleda vas u oči

Šef kojem je teško s radnikom duže održavati kontakt sa očima za vreme razgovora time prikriva svoje neprijateljstvo i daje vam poruku kako jedva čeka da se ovaj razgovor završi ili ga se pak sve zajedno ne tiče puno.

4. U vašoj se prisutnosti ne smeje

Ovde nije reč o povremenom lošem danu ili nervozi, već kontinuirano ozbiljnom stavu i razgovorima u kojima nema mesta za pokoju šalu.

5. Ne primećuje vas

Ako vam šef ne govori dobro jutro ili vas ne pozdravlja na odlasku, dve su opcije – ili vas ne primećuje što znači da mu niste važni, ili vas namerno odbija primetiti.

6. Maksimalno krati razgovor

Ako ga pitate kako je i on vas odreže sa samo “OK” te u svakom razgovoru imate osećaj da ga krati, onda je to verovatno istina. Propratni su znakovi i govor tela – okretanje očima na vaše izjave, podsmehivanje i sl.

7. Izbegava komunikaciju oči u oči

Ako vam šef večito piše mailove sa zadacima ili vas pak zove i objašnjava vam stvari na telefon, a ima priliku to učiniti uživo, to je jasan znak.

8. Nikad se ne slaže s vama

Ako su vaše ideje i mišljenja uvek dočekani na nož, tada je očito da vaš šef nema poštovanja prema vašem poslovnom razmišljanju, a ne o tome kakvi ste kao osoba.

9. Daje vam posao koji niko drugi ne želi raditi

Oni zadaci koji svi izbegavaju dobar su pokazatelj nenaklonosti šefova, odnosno tome ko mu nije drag jer će njemu uvaliti taj posao, a baš ga briga hoće li vam se time zameriti, dok na tuđa osećanja misli.

10. I drugi to primećuju

Ako pred kolegama iznesete tvrdnju da vas šef ne voli, a oni to potvrđuju ili bar ne opovrgavaju, sve vam treba biti jasno – drugi su ljudi obično objektivniji nego mi sami.