TESTIRANJE U KUĆNIM USLOVIMA: Poznate cene testova na korona virus u Hrvatskoj

Uz već najavljeno veliko testiranje građana Hrvatske, na tržištu ove zemlje odobreno je 12 seroloških testova na covid-19 različitih proizvođača i različitog kvaliteta, koje će građani moći sami da naruče i plate.

Pixabay

Kako prenosi hrvatski portal Index, neki su se već testirali u privatnim laboratorijama, a masovno testiranje koje će na nivou cele države da sprovede Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ), ima za cilj da utvrdi koliko je ljudi u Hrvatskoj prebolelo covid-19, odnosno koliki deo populacije ima antitela na virus SARS-CoV-2.

Međutim, građane će verovatno više da zanimaju ovi “testovi za ličnu upotrebu”, koji mogu da se naruče i stignu na adresu. Ovu priliku će, sasvim sigurno, iskoristiti svi oni koji su posumnjali da imaju koronavirus, to jest oni koji misle da su ga imali.

Cene će biti u rasponu od oko 200 kuna (oko 30 evra) do oko 800 kuna (oko 115 evra).

Važno je napomenuti da ovi serološki testovi nisu isto što i dijagnostički PCR testovi kojima se otkriva da li neko trenutno boluje od koronavirusa, već se ovako otkriva da li ga je neko već preležao.

Takođe, ovi “privatni” testovi ne moraju nužno da daju tačne rezultate, naročito ako su slabijeg kvaliteta.

U SAD odobrena kućna oprema – hitno saznajete da li ste zaraženi

U SAD, sa druge strane, moguće je i da privatnim testom saznate da li ste trenutno zaraženi, piše Al Džazira.

Američka agencija za lekove odobrila je novu kućnu opremu za uzimanje uzoraka iz nosa za test na koronavirus, čime se povećavaju raspoložive mogućnosti u ovoj zemlji koja želi da ubrza testiranje stanovništva.

Test se sastoji iz štapića s vatom na vrhu i fiziološkog rastvora, gde će uzorak biti stavljen kako bi hitno bio poslat u laboratoriju na analizu. Tamo je u procesu da se odobri još jedno kućno uzimanje uzoraka za testove na COVID-19, ovog puta na osnovu pljuvačke.