TETKA OJADILA PORODICU: Lagala da je DUHOVNIK koji skida prokletstvo, pa im otela bogatstvo

Petočlana porodica bila je žrtva tetke B. D. koja im je kako se sumnja lažno se predstavljajući kao duhovnik Dragutin Jovanović, za dve i po godine na prevaru izvukla više od 100.000 evra.

Pixabay.com

Od tog novca kupila je stan na Vračaru u Beogradu. Zbog ovog najtežeg oblika prevare B. D. je optužena i protiv nje je pre mesec dana započeo krivični postupak pred Osnovnim sudom u Kragujevcu.
B. D. je inače sestra od rođenog strica supruge i majke u oštećenoj porodici S. D. sa kojom su bili izuzetno bliski i bezgranično joj verovali, pišu “Novosti”.Advokat Ana Petričević, punomoćnik oštećenih, kaže da je B. D. duhovnika Dragutina počela da im pominje još 2010. kao vidovnjaka i duhovnika u manastiru Divostin koji joj mnogo pomaže.

– Kada joj 2014. jedna ćerka nikako nije mogla da položi ispit na fakultetu, B. D. je rođaki predložila da kontaktiraju sa Dragutinom i da se pozovu na nju. Objasnila im je da on isključivo komunicira preko SMS poruka da mu ne bi oduzimali energiju. Oni su početkom 2015. svi počeli da se dopisuju sa njim, jer su imali problema i s obzirom na to da je on znao sve detalje iz njihove prošlosti, poverovali su da je stvarno vidovit – objašnjava Petričević.

U početku za savete nije tražio novac, već tek u novembru 2015. U porukama im je govorio da to nisu uplate za njega već za crkvu, zamenu oltara, manastire na Svetoj Gori kako bi se “oprali gresi”.

– Dragutin se dopisivao sa svima i ubedio ih je da ne govore jedni drugima šta pričaju sa njim, jer onda neće biti efekta. Svi su poštovali to pravilo. Kad je tražio slali su mu novac postnetom na ime njegove saradnice I. M. To je inače bila kućna pomoćnica B. D. koju je ona kako se sumnja izmanipulisala da joj podiže te uplate. Sredinom 2017. Dragutin im je rekao da B. D. ima rak pankreasa i da joj hitno uplate novac za lečenje ili će ona umreti. Ljudi su podigli kredit – navodi advokatica.

Oštećena ćerka S. D je tužilaštvu ispričala kako joj je rečeno da će novac koji uplaćuje biti dat Svetoj Gori gde će biti pročišćen od prokletstva, pa će im se onda vratiti. U suprotnom će joj sestra umreti, brat se razboleti, a roditelji razvesti. Kazala je da je tetka kao “duhovnik” manipulisala svima njima, psihički ih pritiskala i potpuno ih sludela. Otac porodice je naveo da mu je duhovnik Dragutin rekao da je na njihovu porodicu bačeno prokletstvo sa ženine strane, a kasnije i sa njegove. Jednom je tražio da uplati 150.000 dinara, ali da te pare uzme od svog oca, jer je greh veliki i potiče od njega.

– Novac je uvek tražen sa velikom hitnošću, a oštećeni su dizali kredite i pozajmljivali pare. Vremenom su počeli da sumnjaju, a jednog dana ih je pozvala B. V. iz Beograda koja je oštećena na isti način. Ona je prva shvatila prevaru i podnela krivičnu prijavu, a policija je otkrila da iza Dragutina stoji B. D. i u pretresu stana zaplenila telefon sa svim porukama. B. V. je zvala sve oštećene, pa i članove porodice D. Međutim, pošto im je tetka rekla da će ih zvati devojka i da joj ne veruju, oni je nisu ni saslušali, već joj spustili slušalicu – navodi advokatica.

Budući da je tetka u tom periodu “imala rak”, a dugo je odbijala da je vide u takvom stanju, iznenadili su je jedan dan u kući i videli da ne izgleda bolesno. Otišli su u manastir Divostin i saznali da tamo nema nikakvog Dragutina. Tada se sve razotkrilo, pa su protiv tetke podneli krivičnu prijavu.