Tiodorović otkrio: DVE OPCIJE ZA POOŠTRAVANJE MERA

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za RTS da je epidemijska situacija u celoj zemlji nepovoljna, a u pojedinim gradovima i vanredna. Ističe da postoje dve opcije kada je reč o pooštravanju mera.

Printscreen RTS

Branislav Tiodorović je, govoreći za Dnevnik RTS-a rekao da je epidemijska situacija vanredna u Beogradu, Novom Sadu, Arilju, Kraljevu.

Vrlo je jasno, ističe, da opet imamo situaciju koja podseća na neke prethodne dve kada smo posle mirnih perioda imali tendenciju rasta broj obolelih i pozitivnih.

Kaže da će Krizni štab morati da razgovara o pooštravanju mera, za šta postoje dve opcije.

Prva je, navodi epidemiolog, da se donesu mere koje se odnose na celu državu jer se ove i sledeće nedelje očekuje porast broja zaraženih.

Druga je da se u pojedinim lokalnim samoupravama donesu posebne mere i postavi pitanje odnosa lokalne samouprave prema ovoj situaciji, dodaje Tiodorović.

U svakom slučaju, napominje, biće neophodna dodatna kontrola poštovanja mera.

“Mi smo u produženom trećem talasu” 

Član Kriznog štaba dodaje da će se analizirati da li tokom vikenda dolazi do širenja zaraze.

“Možda u tom delu ozbiljnije skraćenje radnog vremena, a tokom radne nedelje je pitanje da li se postiže efekat, da li se iz kafića i restorana ide negde”, dodaje epidemiolog.

Tiodorović dodaje da nismo pred četvrtim talasom, već u produženom trećem talasu, koji se, kaže, odvijao i posle Nove godine i Božića.

Najvažnije je, napominje, da se ponovo apeluje na pojedinačnu ali i kolektivnu odgovornost. 

Kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu su pod pritiskom, a Tiodorović dodaje da se to prenosi i na kliničke centre i bolnice.

Kada je reč o potpunom prelasku na onlajn nastavu, član Kirznog štaba kaže da će o tome biti preciznije rečeno kada se postigne potpuni uvid u stanje u srednjim školama i višim razredima osnovnih škola.

Govoreći o vakcinaciji, Tiodorović navodi da Srbija ima izuzetan položaj u Evropi i svetu, što treba da se održi.

“Ako bismo uspeli za mesec do dva da obuhvatimo što veći broj vakcinisanih, i uz prirodan imunitet, možda da dođemo na kolektivni imunitet u 60-70 odsto, to bi nas dovelo da do kraja proleća uđemo i mirniji period i tokom leta da razmišljamo o drugim stvarima”, navodi član Kriznog štaba.