“To je no-no, ne bi trebalo to da radi.” Evo šta je Tramp poručio Putinu

Bivši predsednik Donald Tramp rekao je britanskom novinaru Pirsu Morganu da bi on i dalje bio na čelu SAD da bi rekao svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da više nikada ne može da izgovori reč ''nuklearno''.

printscreen

Putin koristi reč na N… nuklearnu reč, sve vreme – rekao je Tramp Morganu, u snimku iz intervjua, prenosi RT.

To je no-no, ne bi trebalo to da radi. Koristi je svakodnevno. I svi se tako plaše… I kako se plaše, on to sve više koristi. Zato on radi stvari koje trenutno radi – dodao je nekadašnji predsednik Amerike.

Putin nije direktno pretio Zapadu nuklearnim oružjem, ali je u govoru povodom početka ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru upozorio da će se svako ko ”pokuša da nam stane na put” suočiti sa posledicama ”kakve nikada niste videli u celokupnoj vašoj istoriji.”

Pre nego što je ofanziva počela, on je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu izrazio stav da će rat između Rusije i NATO-a biti rat bez ”bez pobednika”, za šta mnogi pretpostavljaju da se odnosi na razornu moć nuklearnog oružja.

Tramp je, međutim, rekao Morganu da će ”mahnuti” američkim nuklearnim oružjem Putinu.

Rekao bih da imamo mnogo više od vas, daleko moćnije od vas, i ne možete više da upotrebite tu reč. Većina izvora sugeriše da Rusija zapravo ima veći broj bojevih glava od SAD. Ne možete više da upotrebite nuklearnu reč, a ako to učinite, imaćemo problema – nastavio je Tramp, ne objašnjavajući detalje.

Prethodne Trampove izjave bile su još direktnije, a bivši predsednik je u martu rekao za Foks njuz da će slati podmornice sa nuklearnim oružjem ”da se kreću napred-nazad, gore-dole duž ruske obale“.

Međutim, Trampova poruka o trenutnom sukobu bila je nedosledna. Nakon što je izjavio da će zapretiti Rusiji nuklearnim projektilima, on je prošle nedelje pozvao na pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini, navodeći da ”nema smisla da Rusija i Ukrajina ne sednu i razrade neku vrstu dogovora”, dodajući da ”rešenje postoji, a to treba da se smisli sada – a ne kasnije – kada svi budu mrtvi!“