“To je premalo za smrt našeg sina!” Potresne izjave sa suđenja Milanu Taniću koji je na smrt izboo druga

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je danas da se Milanu Taniću (19) iz Zaplanjske Toponice kod Gadžinog Hana, izrekne kazna zatvora u trajanju od najmanje 12 godina zbog ubistva komšije Nemanje Antanaskovića (18).

Sud
Foter:ssalonso / photo on flickr

Takođe, tužilaštvo je za Tanića predložilo i dve godine robije zbog lake telesne povrede s obzirom na to da je tokom istog sukoba nožem povredio i Nemanjinu tada četrnaestogodišnju devojku N.S.

Zamenik VJT Tatjana Stevanović u završnoj reči pred Višim sudom u Nišu istakla je da ostaje pri kvalifikaciji da se u ovom slučaju radi o krivičnom delu ubistvo u sticaju sa izvršenjem lake telesne povrede.

Ukazujem da su, protivno navodima branioca optuženog da se u ovom slučaju radilo o nužnoj odbrani, odnosno da je Tanić odbijao istovremeni protivpravni napad, izvedeni dokazi pokazali drugačije. Utvrđeno je da je optuženi Tanić iz desnog rukava spustio nož u desnu šaku i prvi počeo napad, te se ne može govoriti o nužnoj odbrani. Nemanjina devojka je posvedočila da je on zastao i pitao Tanića : – Pa dobro brate, što me isprebijaste, što sam vam ja kriv? Takođe, iako mu je na vrata zazvonila Nemanjina devojka, koja očigledno nije bila naoružana i kazala mu da njen momak želi da sa Tanićem razgovara, on je ipak poneo nož. Sve to ukazuje da je optuženi imao nameru da liši života Nemanju jer je mogao da izbegne sukob bekstvom, upozorenjem, dozivanjem u pomoć a on ništa od toga nije učinio. Zato tražimo minimalno 12 godina za ubistvo, dve godine za laku telesnu povedu te da sud primenom zakonskih normi Taniću izrekne jedinstvenu kaznu za oba krivična dela“, rekla je Stevanović.

Tanićev branilac Dragan Lazarević u svom poslednjem obraćanju sudu, kazao je da smatra da je tokom glavnog pretresa, dokazano da ne postoji umišljaj koji je bitan element krivičnog dela za koje se njegov klijent tereti.

Ukazujemo da Tanić nije učestvovao u događajima koji su prethodili ubistvu. Moj klijent I Nemanja nisu bili u sukobu, nazivali su se “brate”. Nepoznato je zbog čega je Nemanja te večeri došao do Tanićeve kuće. Odbrana mog klijenta je logična, ubedljiva i životna, iz nje proizilazi da se branio od istovremenog , protivpravnog napada i njegova odbrana je bila srazmerna napadu. Na uviđaju su pronađena tri noža na mestu obračuna a Milan je od kuće poneo samo jedan. Tokom sukoba i Milan je zadobio teške telesne povrede opasne po život i više lakih. Kada je Nemanja klonuo, moj branjenik se odmakao i prestao sa napadom. Bio je prinuđen da se brani s obzirom na intenzitet napada. Imajući u vidu ove olakšavajuće okolnosti, predlažem da mu sud izrekne kaznu u okviru zakonskog minimuma“, rekao je Lazarević.

Tanić se takođe obratio sudu rekavši da mu je žao zbog Nemanjine smrti i izvinio se njegovim roditeljima koji su bili u sudnici. Njihov punomoćnik, advokat Valentina Popović u završnoj reči ukazala je da ima osnova za pravnu kvalifikaciju dela, odnosno da se Tanić osudi za teško ubistvo za koje je zaprećena najteža kazna.

S obzirom na to da je Nemanja zadobio čak šest uboda, od kojih četiri u grudni koš sa teškim povredama unutrašnjih organa od kojih nije odmah preminuo, već je trpeo velike bolove i patnje, smatram da ima osnova za prekvalifikaciju dela“, objasnila je advokatica Popović.

Nemanjini roditelji Anica i Bogosav burno su reagovali na reči tužioca.

To je premalo za smrt našeg sina, ubio nam je dete a proći će bez kazne. Ne treba nam njegovo izvinjenje, ostavio nas je u večnoj tuzi“, vikali su u sudnici otac i majka ubijenog mladića.

Sudija Višeg suda u Nišu Mirko Drašković zakazao je izricanje presude za 21. mart.

Ubistvo se dogodilo 26. decembra 2020. godine oko šest sati u Zaplanjskoj Toponici kada je, kako je navedeno u optužnici, Tanić stanju uračunljivosti, lišio života oštećenog koji ga je upitao: “Pa, dobro brate, što me onoliko isprebijaste, što sam vam ja kriv?” Nakon što mu je odgovorio: “Pa, brate, brate..”, iz desnog rukava spustio je nož u desnu šaku i krenuo na sada pokojnog mladića. Obgrlili su se licem u lice a zatim je okrivljeni nožem dužine 30 cm, sa oštricom od 18 cm, žrtvi zadao jednu probodnu i pet ubodnih rana koje u svom zbirnom dejstvu predstavljaju tešku telesnu povredu sa izuzetno visokim stepenom opasnosti po život od kojih je oštećeni preninuo.

Pokojnog Nemanju su Antanaskovići usvojili kada je imao samo 39 dana.