“TO ZADIRE U LJUDSKA PRAVA, ALI…” Doktor Kon objasnio zašto je POLICIJSKI ČAS jedino rešenje za praznike

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostovao je u Jutarnjem programu Prve televizije i govorio o načinima da se spreči širenje korona virusa.

Printscreen tv Pink

Brojke u Srbiji jesu minimalno niže, ali će Krizni štab zasedati u ponedeljak i razmotriti nove mere, naročito zbog povratka velikog broja naših državljana u Srbiju tokom predstojećih praznika. Konov kolega dr Branislav Tiodorović rekao je da policijski čas i vanredno stanje nisu isključeni ako ne budemo uspeli da usporimo širenje virusa.

Svakako će biti produženja ovih mera, i eventualnog dodavanja. Razrešeno je pitanje, biće potrebne nove mere na granici, samo je sada pitanje tehnički kako će biti sprovedene, ali to je odlučeno – rekao je on.

Kon je kazao da su svi svesni da se ljudi javno pozivaju na žurke, okupljanja, preko mreža, u “izmenjenim prostorima” i da bi to moralo da se sankcioniše i kontroliše.

Ali, da li je to moguće u okviru privatnih dogovora i aranžmana, kako to kontrolisati? To je jedan od razloga zbog kojih razmišljamo o ograničenju kretanja, a ono zadire u ljudska prava i traži pravne okvire. Tu je jasno da samo insistiranje da se mere sprovode podrazumeva i dodatno ograničenje – rekao je on.