Zagrebački Županijski sud čeka potvrdu o toj uplati.

Kako navodi zagrebački Večernji list na portalu, za 15 časova zakazano je ročište na koje treba da  bude doveden i Todorić koji bi već poslepodne mogao da bude pušten iz pritvora u kojem se nalazi od izručenja Hrvatskoj.

Todorić se na tom ročištu mora obavezati da će se odazivati na sudske pozive, da neće napuštati Zagreb, a takođe će morati da preda pasoš.

Tako je pre pet dana odlučilo Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu koje je delimično prihvatilo Todorićevu žalbu, pa mu je omogućeno da uz kauciju od milion evra u gotovini pritvor zameni slobodom.

Iako je njegova odbrana u početku govorila da osnivač Agrokora nema toliko novca u gotovini, očito je da su u samo nekoliko dana prikupili novac.

Nekada najmoćniji hrvatski privrednik izručen je 7. novembra Hrvatskoj iz Velike Britanije posle godinu dana od kada je pobegao u tu zemlju po izbijanju afere Agrokor u kojoj je osumnjičen da je nezakonito pribavio 1,142 milijarde kuna.

Tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu, Ivici Todoriću, omogućili pribavljanje više od 1,142 milijarde kuna protivpravne dobiti.

Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke,  a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana međunarodna poternica.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen sa još jednom istragom koja se odnosi na zajmove koje je investicijski fond Neksus prajvat ekviti partners (Nexus Private Equity Partners) preko firme Neksus ulaganja (Nexus) dao Agrokoru i koje tužilaštvo smatra nezakonitima.

Lokalni mediji podsećaju da je Todoriću blokirano 64,4 miliona evra u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Kanadi.loading...