TOMA SPREMIO I POKLONE! Princ Čarls STIGAO U SRBIJU, a evo šta ga sve čeka u dvodnevnoj poseti

Princ Carls
Beta

Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola doputovali su u Beograd u okviru šire posete Srbiji i regionu.

 

Princa Čarlsa i njegovu suprugu na aerodromu Nikola Tesla dočekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom boravka u Srbiji oni će razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

Tokom dvodneve posete imaće niz susreta, a jedino javno obraćanje princa Čarlsa biće drugog dana posete na prijemu u Narodnoj skupštini.

Princa Čarlsa i vojvotkinju od Kornvola na aerodromu će dočekati premijer Vučić, a potom će ih u zgradi Predsedništva primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom.

“Poseta je posvećena miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa”, rekao je britanski ambašador u Srbiji Denis Kif na brifingu za novinare uoči posete.

On je ocenio da poseta dolazi u dobrom trenutku s obzirom na aktuelni trenutak približavanja Srbije EU i činjenicu da se bilateralni odnosi dobro razvijaju bez obzira na neslaganja o nekim pitanjima.

Kako je potom naveo za “Politiku” ova najznačajnija poseta iz Ujedinjenog Kraljevstva još od 1978. godine uvod je u godinu tokom koje se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, koji su u turbulentnj istoriji imali svoje uspone i padove, ali čija raznovrnost i bogatstvo, odnosno dubina nikada nije dolazila u pitanje.

NIKOLIĆ SPREMIO POKLONE

Nikolić će britanskom prestolonasledniku poklonit Sabrana dela Vilijema Šekspira, izdanje Zavoda za udžbenike, na biblijskom papiru, ćirilično izdanje. Sa dodatkom Šekspirovih dela koja do sada nisu bila objavljena na srpskom jeziku, fotomonografiju na engleskom jeziku, Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije i umetnički ručni rad drvorеz, dimenzija 120×60 cm, Marije Jovanović Srpsko srednjеvekovno nasleđe, motivi Hilandara.

Čarlsova supruga, vojvotkinja od Kornvola Kamila dobiće ogledalo sa ramom u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima.

Kif kaže da posete članova kraljevske porodice nikada nisu “samo” stvar protokola.

Ako se pažljivije pogleda program može se primetiti da u ovoj poseti ima važnih vrednosnih poruka i puno simbolike, rekao je on.

Na početku zvaničnog programa princ i predsednik Nikolić će kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta odati poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama vojnika, ali i građanki i građana Srbije i Velike Britanije tokom Prvog svetskog rata.

Princ od Velsa, veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama, učestvovaće u Beogradu u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice a potom će se odvojeno sastati i sa patrijarhom Irinejom.

Princ će, između ostalog, posetiti i Hram Svetog Save, čiji istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije, kazao je Kif.

Vojvotkinja od Kornvola će prvog dana boravka u Beogradu posetiti projekat porodične nege koji podržavaju UNICEF i Fondacija Novak Аoković.

Princ i vojvotkinja će između ostalog obići i Kalemegdan, a posetiće i princa Aleksandra Karađorđevića i njegovu suprugu u kraljevskom dvoru na Dedinju.

Na kraju prvog dana posete princ Čarls i njegova supruga će biti gosti na večeri koju u njihovu čast priređuje premijer Vučić.

Drugog dana zvanične posete Srbiji, njihova kraljevska visočanstva će posetiti Novi Sad, gde će uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, umetničkim delima i kulturnom nasleđu.

Posetiće Galeriju Matice srpske u kojoj će Britanski savet (British Council) kroz projekat “Moving Museums” predstaviti rad umetničkih radnika iz Velike Britanije koji zajedno sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana rade na privlačenju nove, mlade publike u muzeje i galerije.

Princ će zatim posetiti Manastir Kovilj, u kome je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju različitih proizvoda (poput meda i rakije), ali i program rehabilitacije “Zemlja živih”.

Vojvotkinja će biti gošća događaja na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvodacima hrane i pica iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Druge večeri svog boravka u Beogradu, princ Čarls i njegova supruga Kamila će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će zvanice biti ljudi iz kulturnog, javnog, sportskog života.

 

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

Princ od Velsa je poslednji put boravio u Beogradu 1978. godine, a na Kosovu je bio 1999. godine. Poslednji put je sa vojvotkinjom od Kornvola bio u regionu 2007. godine kada su posetili Bosnu i Hercegovinu.