Beogradski džez festival, 33. po redu, biće održan od 26. do 30. oktobra u "Sava centru" i Domu omladine pod sloganom "Džez vizije", najavili su danas organizatori na konferenciji za novinare.

 

Foto: Beograd.rs

Vršilac dužnosti sekretara za kulturu Ivona Jevtić precizirala je da je Grad Beograd za ovogodišnji Džez festival izdvojio devet miliona dinara, dok će Ministarstvo za kulturu izdvojiti 2.300.000 dinara. Ona je podsetila da je reč o najstarijem srpskom džez festivalu, koji je osnovan 1971. godine, dok je 2007. uvršten u manifestacije od posebnog značaja za grad Beograd. 

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda Nenad Dragović zahvalio je na podršci Gradu Beogradu bez koga,  kako je istakao, ne bi ni bilo moguće organizovati festival u ovakvom formatu. On je podsetio da je prošlogodišnji Beogradski džez festival jedan od najboljih u njegovoj istoriji, čime je džez u Beograd vraćen na velika vrata. 

Programski menadžer festivala Dragan Ambrozić istakao je da će ovogodišnji repertoar biti u skladu sa sloganom “Džez vizije“. 

Ideja je da dovedemo u Beograd najveće džez vizionare sa svetske muzičke scene. Neki od njih ove godine dolaze iz Amerike, neki iz Evrope, neki sa domaće scene. Posebno smo ponosni na dolazak Donija Mekaslina, američkog saksofoniste, čiji je sastav svirao na poslednjem albumu Dejvida Bouvija, i čiji se nastup očekuje 30. oktobra u Domu omladine u okviru njihove svetske turneje – naveo je Ambrozić. 

On je dodao da će, između 20 izvođača, nastupiti i jedan od najboljih svetskih džez pijanista, švedski umetnik Jan Lundren, i jedan od najboljh predstavnika skandinavske džez škole.

Sa domaćeg terena će nastupiti niški sastav “Eyot” i najuspešniji srpski džez sastav mlađe generacije, koji će nastupiti na otvaranju,  26. oktobra, kada i pomenuti švedski pijanista. On je zaključio da će Svetski dan džeza, 30. april, biti obeležen nastupom Irene Blagojević u Domu omladine.