Grupa je krenula u pohod bez adekvatne opreme.

 

Ruska državljanka Elvira Baranova (21) preminula je od posledica pada na prevoju Samar na planini Durmitor iznad Žabljaka, saopšteno je iz crnogorske Gorske službe spašavanja.

Iz Gorske službe spasavanja rekli su da su pripadnici te službe, koji su u spasilačku akciju krenuli na poziv Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, u reonu ispod prevoja Samara zatekli sinoć telo Baranove.

Prvobitno je pripadnicima Gorske službe spasavanja dojavljeno da je mlada Ruskinja samo povređena, međutim kada su došli, ona je bila mrtva.

Pored Baranove, kako navode iz Gorske službe spasavanja, bio je vođa grupe, takođe ruski državljanin, koji je pokušao da joj ukaže prvu pomoć.

– On je sa Baranovom i još tri ruske državljanke pokušao da pređe prevoj Samar, kada se dogodila nesreća – dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da je kasno sinoć izvršena evakuacija još tri ruske državljanke, koje su ostale zaglavljene na lokaciji sa koje je pala Baranova.

Iz Gorske službe spasavanja ocenjuju da je grupa u pohod na Durmitor krenula bez adekvatne planinarske opreme, što je, najverovatnije, i uzrok nesreće.loading...