TRAGEDIJA NA NOVOM ZELANDU: Turisti se nalazili u krateru vulkana, a onda je počela erupcija (VIDEO)

Najmanje jedna osoba poginula je u erupciji vulkana koja se dogodila danas na ostrvu Vajt Ajlend, na severu Novog Zelanda, objavila je policija privremeni bilans nastradalih koji bi mogao da bude veći pošto još ima osoba koje se vode kao nestale.

Beta/AP

Oko pedeset turista, među kojima i stranci, nalazili su se blizu vulkana u trenutku erupcije, početkom popodneva po lokalnom vremenu (u 2.11 po centralnoevropskom vremenu).

Vlasti su poslale veliki broj spsasilaca da zbrinu povređene i da pronađu nestale.

– Veliki broj turista bilo je na ostrvu ili oko njega i jednom broju njih se izgubio trag –rekla je premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern u obraćanju novinarima iz Velingtona.

Viša osoba je dovedeno na čvrsto tlo ali jedan broj je predveče po lokalnom vremenu i dalje bio na ostrvu, saopštila je policija, dodajući da je u sada “suviše opasno” da se sprovode akcije spasavanja na ostrvu.

Služba hitne pomoći u Fakataneu, gradu na oko pedeset kilometara od vulkanskog ostrva, navela je da je oko 20 ljudi povređeno i da medicinski timovi pokušavaju da stignu do njih.

– Hitne službe očajnički pokušavaju da odvedu te osobe sa ostrva do bolnice da budu zbrinute – rekla je za Frans pres Džudi Tarner, gradonačelnica Fatakanea.

Nacionalna uprava za vanredne situacije procenila je ovu erupciju kao umerenu. Ipak gust stub dima vidljiv je u krugu od više kilometara.

Vajt Ajlend, koji je oko pedeset kilometara kod turističkog zaliva Bej of Plenti,  avanturistički turisti vole da ga obilaze. To je najaktivniji vulkan u novozelandskom arhipelagu, prema navodima vladine agencije Geonet. Tu su bile česte erupcije poslednih 50 godina a najskorija je bila 2016.