Tragedija u Zaječaru je mogla biti sprečena?! “Sada imamo tri izgubljena života, TO NE SME DA SE DEŠAVA”

Stravičan zločin u Zaječaru uznemirio je Srbiju. Napadač je ubio komšinicu i policijaca koji je bio na dužnosti, a potom izvršio samoubistvo.

Printscreen

Dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, kazala je ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 da je tragedija u Zaječaru posledica nečinjenja.

– Nažalost, ovo je slučaj koji je mogao da bude sprečen. Postoji nešto što se zove urbana bezbednost i urbana sigurnost. Lokalna vlast, gradonačelnik ili predsednik opštine, trebalo bi da se bave ovim pitanjima, kao i Komunalna milicija, policija, zdravstvene institucije. Zaječar je mali grad u kojem se svi znaju i svoje građane trebalo bi da sada umire policija, gradonačelnik i tužilac. Da im daju pune informacije o tome šta se dogodilo. Problem je trajao godinama ili decenijama, čovek je neovlašćeno nosio oružje, i problem je rešen tako što imamo tri izgubljena života. To ne sme da se dešava – kazala je Ivana Stevanović.

Stevanovićeva kaže da je nužno delovati preventivno i proaktivno.

– Razgovaramo uvek kada se nešto ovako strašno dogodi, bavimo se samo posledicama. Decu učimo da ljudi u uniformama treba da ih zaštite. Trebalo bi raditi sa mladim policajcima, pozornicima, učiti ih radu u zajednici. Trebalo bi da ih poznajemo, da imamo mogućnost i slobodu da im se obratimo, jer je to ono što bi trebalo da rade policajci pozornici. Apelujem na građane da sami ne rešavaju probleme, jer to može biti jako opasno. Kada imaju problem, građani bi zajedno trebalo da odu kod predsednika opštine ili gradonačelnika sa svom papirologijom ako su podnosili krivične ili prekršajne prijave. Lokalne vlasti moraju da se bave i ovim pitanjima, ne samo sadnjom cveća.

Niko ne mora da trpi

Postojanje urbane bezbednosti i urbane sigurnosti trebalo bi da građanima garantuje normalan i bezbedan život u zajednici, kao i zakon o zaštiti javnog reda i mira.

– Postoje gradske odluke koje moraju da se poštuju i niko ne mora ništa da trpi. Povreda javnog reda i mira je prosipanje supe komšijama po terasi. Uznemiravanje komšija je deo prekršajnog prava. Komunalna milicija trebalo je da nakon prijava komšija izađe na teren zajedno sa policijom, inspekcijama, drugim službama, zdravstvenim radnicima. To nam fali, multidisciplinarni rad i pristup. Fali nam dobra povezanost sa zdravstvenim sistemom. Čovek koji se ponaša onako kako se ponašao ubica iz Zaječara, trebalo je da bude priveden i da mu se objasni da je to zabranjeno. Da mu se ukaže na posledice koje će uslediti ukoliko nastavi sa takvim ponašanjem. Osoba koja ima probleme s mentalnim zdravljem može i prinudno da se leči. Ovakva ponašanja se odmah moraju prijaviti, a ne da se čeka da problem raste, jer ako traje, ovako se nažalost završava. Nijedan oblik nasilja niti komunalnog prekršaja ne sme da se toleriše – naglasila je dr Ivana Stevanović ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1.

– Specijalne jedinice izašle su na teren kada je bilo kasno. Policija ne može sve da reši, ali zato postoje druge službe. Ovaj slučaj mora da nam bude poruka i pouka, jer garantujem da se već danas slične stvari dešavaju i u drugim gradovima u Srbiji.

Mentalno zdravlje

Direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja naglasila je da uopšte nismo svesni posledica koje je pandemija korona virusa ostavila na mentalno zdravlje ljudi.

– Iako lekari govore o tome, nismo svesni posledica koje su zatvaranje i izolacija ostavili na mnoge ljude. Postoje sociopate, psihopate, i to bi trebalo prepoznati. Ja nisam psiholog ni psihijatar ali iz svega što sam pročitala u medijima ovaj čovek iz Zaječara je verovatno imao probleme s mentalnim zdravljem i imao je fiksaciju na komšinicu koju je ubio. Ne treba sami da rešavamo probleme, jer nikada ne znamo šta može biti okidač za osobu sa mentalnim problemima. Na primer, u našoj zemlji radi svega oko 40 dečjih psihijatara. Profesionalci moraju da razgovaraju sa ljudima, nije rešenje dati nekome tablete – kazala je na televiziji K1 dr Ivana Stevanović.