Video-poruka će uključiti snimak snimljen pre dve sedmice ispred kuće u kojoj je Bajden odrastao u Skrantonu, Pensilvanija. Vraćajući se svojim korenima u izbledelom industrijskom gradu od oko 77.000 ljudi podstiče radničku klasu u SAD da glasa za njega, izveštava Atlantik, prenosi Rojters.

Ova najava je usledila nakon nekoliko meseci spekulacija o tome da li će Džo Bajden, priključiti grupi demokratskih pretendenata na mesto kandidata te stranke na predsedničkim izborima naredne godine, prenosi Rojters.

AP ocenjuje da će Bajden biti favorit za demokratsku nominaciju zbog svog bogatog političkog iskustva, iako se za nju nadmeće oko 20 kandidata.

Bivši potpredsednik SAD crpi svoju najjaču podrške od manjina i starijih odraslih osoba, navodi se u anketi Rojtersa i Ipsosa.

Prema anketi, 24 odsto birača glasalo bi za Bajdena, dok bi za Bernija Sandersa glasalo 15 odsto ispitanika.

Nijedan drugi od preostalih 17 kandidata Demokrata nije dobio više od sedam odsto podrške, a 21 odsto reklo je da “ne zna” kojeg kandidata bi podržali.

Bogata politička karijera

Džozef Bajden bio je 36 godina u američkom Senatu predstavljajući Delaver i osam godina kao potpredsednik američkog predsednika Baraka Obame.

Kao član Spoljnopolitičkog odbora Senata snažno je podržavao vojnu intervenciju u Bosni i Hercegovini i snažno je lobirao za interese kosovskih Albanaca. Bio je protivnik američke invazije Iraka.

Kao potpredsednik SAD u dva navrata je posetio Beograd, 2009. i 2016. godine.

Sa 76 godina on će postati drugi najstariji kandidat Demokratske stranke za predsednika SAD nakon senatora Bernija Sandersa, kojem je 77 godina, prenosi Rojters.

Optužbe za neprimereno ponašanje

Politički posmatrači poslednjih nedelja pitali su se da li Bajden odugovlači sa svojom odlukom o kandidaturu za predsednika SAD zbog nedavnih navoda žena da ih je on neprimerno dodirivao na političkim događajima u prošlosti.

Bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država i potencijalni predsednički kandidat odgovorio je na optužbe ranije ovog meseca rekavši da nikada nije postupao neprikladno tokom svojih dugih godina u javnom životu.

– Ceo život sam radio da osnažim žene. Ceo život sam radio da bih sprečio zlostavljanje – rekao je Bajden u videu objavljenom na društvenim medijima, prenosi Rojters.