TRAMP IZGOREO, ALI BUKVALNO! Kritička drvena statua predsednika Amerike SPALJENA u Sloveniji (FOTO)

Drvena statua koja podsmešjivo prikazuje američkog predsednika Donalda Trampa potpuno je spaljena u Sloveniji, rodnoj zemlji njegove supruge Melanije, javili su slovenačke vlasti.

Beta/AP Photo/Darko Bandic, FILE

Statua visoka skoro osam metara podignuta prošle godine u selu u severoistočnoj Sloveniji prikazivala je Trampa sa svojom karakterističnom frizurom, u teget odelu, beloj košulji u dugoj crvenoj kravati. Njegova desna ruka sa stisnutom pesnicom dignuta je u vazduh kao njujorška Statua Slobode.

Slovenačka policija traži osobu koja je zapalila statuu.

“Kao svi populisti statua ima dva lica. Jedno je humano i fino, drugo je lice vampira”, rekao je tvorac dela Tomaš Šlegl prilikom otkrivanja statue prošlog avgusta.

Iako je drveni kip brzo postao turistička atrakcija meštani nisu bili srećni sa njegovim izgledom i obećali su da će spaliti statuu do Noći veštica, 31. oktobra. Morala je da bude pomerena u drugo mesto.

Milan Blažič, gradonačelnik Moravca gde je statua preneta, rekao je da je nepoznata osoba spalila, dodajući da je paljene statue “simbol netolerancije prema umetničkim projektima” u slovenačkom društvu.

Municipality of Moravce via AP

Nije prvi put u Sloveniji da je napravljena drvena statua nekog člana Trampove porodice. Drvena skulptura u prirodnoj veličini prve dame SAD Melanije Tramp otkrivena je u njenom rodnom mestu Sevnici prošlog juna, i naišla je na pomešane reakcije meštana.

Prva dama SAD, rodjena kao Melanija Knavs, promenila je ime u Melanija Knaus kada je počela da se bavi manekenstvom. Došla je u Njujork 1966. i upoznala Trampa dve godine kasnije.

Municipality of Moravce via AP

Kako navodi AP pomešana su osećanja prema Melaniji u Sloveniji gde su imali nade da će ona promovisati svoju slikovitu alpsku zemlju kada Tramp postane predsednik. Ona je medjutim retko pominjala Sloveniju u svojim javnim nastupima, i nije je posetila od Trampove inauguracije.