Tramp među prvima uputio čestitku Tačiju: Kosovo proslavlja DESET GODINA NEZAVISNOSTI

Kosovo
Beta

Kosovo danas i sutra slavi desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti odlukom svoje Skupštine 17. februara 2008. godine.

 

Danas su svečana sednica Vlade, ulični nastupi dečijih i folklornih ansambala u Prištini, izložba u Nacionalnoj biblioteci Kosova, a uveče, na Trgu Skenderbega, koncert svetski poznate pevačice poreklom s Kosova, Rita Ore.

Sutra, u nedelju, održaće se konferencija “Decenija nezavisnosti”, a potom, u podne, svečana sednica Skupštine Kosova, posle koje će biti parada Bezbednosnih snaga i Policije, i zatim prijem za domaće zvaničnike, strane goste i diplomatski kor, koji će prirediti predsednik Kosova Hašim Tači.

Među prvima, desetu godišnjicu nezavisnosti je predsedniku Hašimu Tačiju čestitao predsednik SAD Donald Tramp, dok su mu šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel i predsednik Slovenije Borut Pahor poručili da će njihove vlade učiniti sve da nezavisnost Kosova prizna i preostalih pet zemalja EU koje to nisu učinile – Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Po spisku na portalu Kosova, 117 država ga je priznalo do danas, ali brojke su sporne jer su sa spiska skinuti Uganda i Nigerija, a Surinam i Gvineja Bisao su nedavno povukli odluke o priznanju. Najnovije priznanje je stiglo u četvrtak, s Barbadosa.

Iako Kosovo obeležava 10 godina nezavisnosti, Srbija ga smatra svojim neotuđivim delom.

Od marta 2011. u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine u Briselu se vodi dijalog koji bi trebalo da se završi pravno obavezujućim dokumentom dveju strana o tome.

Aprila 2013. je potpisan Briselski sporazum dveju strana, ali Priština nije ispunila njegov glavni deo – formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, dok je Beograd ispunio sve svoje obaveze preuzete u dijalogu.

Odnosi s Kosovom su i predmet Poglavlja 35 pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji kojoj Kosovo takođe teži.

Kosovo je u proteklih deset godina primljeno u niz međunarodnih organizacija, a pod svojom zastavom upravo učestvuje na 23. Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u Južnoj Koreji.loading...