Najpre je ove nedelje francuski list “Mond” obelodanio, a niz američkih medija preneo, da je Tramp aprila ove godine, na sastanku s liderima tri baltičke zemlje – Letonije, Estonije i Litve napravio grešku, “pomešavši Baltik i Balkan”.

Troje “zaprepašćenih predsednika” – Daliju Gribauskajte, Raimondsa Vejonisa i Kersti Kaljuaid, Tramp je “optužio da su 1990-ih godina započeli ratove koji su doveli do raspada Jugoslavije”.

– Trebalo im je nešto vremena da shvate da je Tramp pomešao Balkan i Baltik – preneto je u nizu članaka o tome.

Uz to je “Mond” aludirao da je “očigledno da Trampa nije dobro obučila njegova supruga, Melanija, koja je poreklom iz Jugoslavije”.

Taj “epski gaf” je izazvao “zagušenje na društvenim mrežama” zbog obilja podsmešljivih komentara i bezbroj navoda ranijih Trampovih “brljotina” i grešaka koje bi on tek mogao napraviti – da u vezi s problemom krokodila u Australiji zamerku uputi Austriji, da za japansko bombardovanje Perl Harbura 1941. godine optuži Nemačku…

Jedan od Trampovih “bisera” je što je u govoru u Ujedinjenim nacijama septembra 2017. godine pomenuo nepostojeću državu – “Nambiju”, te je Bela kuća potom morala da objasni da je “predsednik govorio o Namibiji, a ne o Zambiji ili Gambiji” – kako su pomislili neupućeni koji su ga zato i kritikovali.

Na aprilskom sastanku s liderima tri baltičke zemlje Tramp je greškom rekao i da sporni gasovod “Severni tok 2”, od Rusije do Nemačke, treba da se izgradi kroz teritoriju baltičkih država, ali one, međutim, nisu na toj trasi koja je u stvari južnije.loading...