Tramp o odnosima sa Rusijom: Sa Putinom možda, a možda i ne

Tramp
Pixabay.com

Optimistične pretpostavke da će pobedom Donalda Trampa doći do ekspresnog “mirenja“ sa Moskvom raspršene su tokom njegovog sastanka sa Terezom Mej.

 

Britanska premijerka je rekla novinarima u Beloj kući da Moskva i dalje mora da bude kažnjena za svoje akcije u Ukrajini.

Na drugoj strani, Tramp je istakao da je isuviše rano sada govoriti o ukidanju sankcija, a sve u svetlu nedavnih izjava da će o tome ozbiljnije razmišljati kada bude čuo namere Vladimira Putina.

Ako možemo da imamo odlične odnose sa Rusijom i Kinom, sa svim državama, ja sam za to. Ne znam tog gospodina (Vladimir Putin), nadam se samo da ćemo imati fantastičan odnos. To je moguće, a moguće je i da ne bude tako – rekao je Tramp.

Britanska premijerka je istakla da će sankcije Rusiji ostati na snazi sve dok ne budu poštovane sve odredbe dogovora koji je potpisan u Minsku, kao i da se o tome i dalje raspravlja unutar Evropske unije, čiji je Velika Britanija i dalje, formalno, član.

Situacija u odnosima Moskve i Vašingtona bi trebalo da bude bar malo jasnija u subotu, kada će se na telefonskoj vezi naći Putin i Tramp, pre nego što američki predsednik istim putem bude stupio u kontakt sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.